Stano: EU neće komentarisati komentare kosovskog premijera, sve članice podržavaju Lajčaka i Borelja

FOTO: Printscreen

Mi nećemo komentarisati komentare Aljbina Kurtija, pogotovo one koje su bez osnova, poručio je danas portparol Evropske unije, Petar Stano.

Stano je na današnjoj konferenciji za medije upitan o optužbama koje je juče u Prištini izneo kosovski premijer Aljbin Kurti, a na račun specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Beogarad i Prištine, Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika Žozepa Borelja.

Kurti je, u osvrtu na poslednju rundu pregovora u Briselu – kazao je da je tog dana došlo do koordinacije i sinhronizacije stavova visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borelja, posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osim toga, juče je rekao i da na prvom sastanku prošlog četvrtka nije postignut ni minimalni dogovor, jer je stav Borelja i Lajčaka bio da redosled implementacije sporazuma treba da se uradi na taj način da bi to bilo prihvatljivo za Srbiju, koja je želela Asocijaciju kao prioritet i uklanjanje članova uzajamnog priznavanja“.

Kazao je i da je potom na trilateralnom sastanku „bio izložen scenariju koji je Lajčak davno osmislio“.

I Vučić i Lajčak su, poručio je juče, za njegov plan govorili da je nerealan i odbijali ga. Kurti zbog svega misli i da Srbija i evropski izaslanici imaju „jasan stav protiv Kosova uopšte, a  protiv Osnovnog sporazuma“.

Osim što ga je javno kritikovao, Kurti se čak preko pisma na Lajčaka požalio Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Rimu, uz navode da „ima posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces“.

Portparol EU danas kaže da ove njegove izjave EU ne želi da komentariše, te da su one bez ikakvog osnova.

Ujedno, Petar Stano je naglasio da Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja potpuno podržavaju sve članice EU.

„Članice su u više navrata istakle da u potpunosti podržavaju specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kao i visokog predstavnika EU u njegovoj ulozi kao posrednika u dijalogu. U potpunosti podržavaju da se pomogne Srbiji i Kosovu da dođu u stadijum normalizacije međusobnih odnosa“, poručio je Stano.

Nakon jutrošnje izjave Žozepa Borelja u ime EU, Stano potvrđuje da su istog stava sve članice, te da su bile „veoma jasne“.

„Sve članice EU daju punu podršku posrednicima. Svih 27 članica eksplicitno očekuju da i Kosovo i Srbija nastave sa implementacijom preuzetih obaveza bez daljnjeg odlaganja“, kazao je Stano.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.