Barbano posetio spomen obeležje pripadnika EULEX-a, ubijenog pre 10 godina

FOTO: Đovani Pjetro Barbano/X

Novi šef misije EULEX na Kosovu, Đovani Pjetro Barbano, posetio je danas spomen obeležje u opštini Zvečan, na mestu gde je pre tačno 10 godina na dužnosti ubijen pripadnik litvanskog EULEX-a, Audrius Šenavičiusa.

Ovaj pripadnik EULEX-a ubijen je na današnji dan 2013. godine, nakon oružanog napada na dva vozila EULEX-a koja su se kretala prema prelazu Jarinje. Barbano kaže da je bila velika privilegija da danas uz generalnog direktora, Gazmenda Hodžu poseti njegovo spomen obeležje.

„Moje misli su sa njegovom porodicom i prijateljima“, naveo je Barbano.

Slučaj ubistva je nerešen, a isti je, nakon što je EULEX završio svoj mandat u pravosuđu 2018. godine, predat u ruke kosovskog suda. EULEX je prethodnih godina nudio nagradu od 82.000 evra za informacije o ubistvu.

Barbano danas sa mesta na kom je Šenavičius poginuo, ističe da njegova porodica, EULEX, Evropska unija, ali i Kosovo i region – čekaju pravdu.

„Deceniju kasnije, ovaj zločin ostaje nerazjašnjen, a počinioci nisu pozvani na odgovornost. Audrius ​​i njegova porodica zaslužuju pravdu. EULEX i EU očekuju pravdu. Kosovu i regionu je potrebna pravda“, istakao je Barbano.

U aprilu ove godine uhapšen je M.B. iz Zubinog Potoka koji se tereti za više krivičnih dela, među kojima je paljenje automobila – pitanje koje je bilo aktuelno u tom periodu. Njega je čelnik kosovskog MUP-a tada javno okvalifikovao kao pripadnika Civilne zaštite, da je deo „Radoičićeve strukture“, ali i da je upravo on osumnjičen i za ubistvo pripadnika EULEX-a.

U nastavku svoje objave na Tviteru/X, šef EULEX-a je poručio da njegova današnja poseta spomen obeležju ubijenog pripadnika međunarodne misije, treba sve da podstakne da se posvete pomirenju i vladavini prava.

„Neka nas ova ceremonija podseti i na posledice kontinuirane nestabilnosti u regionu i na hitnost da se ponovo posvetimo cilju pomirenja i vladavine prava, kao najboljem načinu da odamo počast ogromnoj žrtvi našeg kolege Audriusa“, istakao je Barbano.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.