Stanari dela Sutjeske: Šta se gradi kod Ćorsokaka? Zakupac lokala: Ravnam površinski sloj

Foto: KoSSev 

Nekoliko stanara u ulici Sutjeska 1/2 u Kosovskoj Mitrovici okupilo se danas popodne pored svoje zgrade iskazujući protest usled radova koji se izvode na mestu gde je nedavno srušen deo lokalne kafane. Betoniranje dela javne površine se izvodi, kako tvrde, bez upoznavanja stanara sa prirodom radova, odnosno, dobijanja njihove saglasnosti. Zakupac lokala i budući vlasnik, sa druge strane, kaže da se ništa ne gradi, već da se samo ravna površinski sloj, tj. sanira šteta nastala usled prethodnog rušenja, ali i da je u toku donošenje odluke o radu izvan prostorija kafane.

Nekoliko stanara u manjoj grupi u centru grada mirno je posmatralo radove koji se izvode na lokaciji sa koje je pre deset dana uklonjen ilegalno izgrađeni spoljni deo kafane „Ćorsokak“.

Sa radovima se započelo oko 17.00, a odmah zatim su se okupili stanari. Pored mešalica i kamiona, nalazili su se i policajci. Nije bilo napetosti.

U razgovoru za KoSSev portal, jedan od stanara, Predrag Lalić, kaže da se stanari ne bune protiv izgradnje, već da samo žele da ostvare svoja prava.

„Da nam se kaže šta se gradi, ko gradi i da li postoji dozvola za tako nešto“, rekao je.

Stanari kažu da im nijedna od nadležnih institucija nije dala odgovor na ovo pitanje.

A upravo su se dvema opštinama koje funkcionišu u Kosovskoj Mitrovici i Kosovskoj policiji obratili prethodno peticijom žaleći se na buku – uživo muziku i „neprijatne mirise“ iz ove kafane.

U glas potvrđuju da, osim što je policija obavila razgovor sa vlasnikom lokala, do sada nisu dobili nikakav odgovor na ovu peticiju.

Objašnjavaju, međutim, da oni peticijom koju je potpisalo 17 stanara, nisu zatražili da se ukloni lokal, već da posle više godina povrate svoj mir.

Deo Ćorsokaka je ipak uklonjen pre desetak dana i stanari su sada očekivali da taj prostor posluži, kako tvrde, svojoj prvobitnoj nameni.

Stanari tvrde da je tih nekoliko metara tik uz zgradu bilo predviđeno za parking prostor.

Sada, nakon što je deo lokala srušen, započelo se, međutim, sa novim radovima.

Lalić kaže da im je zakupac Ćorsokaka kazao da nove radove izvodi Opština Severna Mitrovica, što su ostali u grupi potvrdili klimanjem glava.

„Mi sada pitamo – koja opština? Želim da dođu i da nam kažu – ‘imamo papir’ i mi ćemo da se povučemo i daju nam na uvid… Ne mora nama, inspekcija koja je nadležna za radove da nam kaže – mi kao opština radimo, zakupac lokala nema nikakve veze sa ovim…“, kazao je Lalić, što je potvrdio i predsednik kućnog saveta Janačković Slaviša koji je stajao pored njega.

„Po zakonu koji postoji kod njih u inspekciji, vlasnici stanova su ti koji odlučuju da li nekom daju pravo (da gradi objekat prim. red) ili ne, kao kada se pravi nadogradnja. Ukoliko je stanar vlasnik lokala onda 50 odsto plus 1, a ukoliko je zakupac samo, kao što je u ovom slučaju, to je 100 odsto potpisa. Mi u ovom slučaju smo jednoglasni da ne damo apsolutno nijedan potpis jer sve tri godine trpimo torturu. Mi nemamo apsolutno ništa protiv lokala, zakupca, samo tražimo naša prava“, govore stanari.

Osim što nemaju nikakve informacije, ovi građani očekuju i odgovore na pitanja – da li uopšte na tako maloj površini, neposredno uz zgradu, mogu da se izvode radovi.

Stariji u grupi objašnjavaju i da je deo prostora zamišljen kao protivpožarni prolaz, te da bi usled izgradnje objekta u ovom delu, bilo nemoguće proći vozilom vatrogasne službe.

Konačno, njihovo očekivanje je i to da ih neko pita da li su oni saglasni sa bilo kakvom promenom ili novim radovima?

Šta kaže zakupac?

Za razliku od stanara koji se pozivaju na navodnu izjavu zakupca Ćorsokaka – Miroslava Živkovića – da radove vrši opština, u razgovoru za naš portal, on tvrdi drugačije.

Živković kaže da nije reč o građevinskim radovima opštine, već da on samostalno poravnava prostor ispred svog lokala.

Potvrdio je da je deo lokala kojim upravlja, a koji je nedavno srušen, bio van urbanističkog plana opštine, i složio se sa opštinskom odlukom o uklanjanju.

Međutim, ujedno kaže da je nakon rušenja tog dela nastala šteta – kako na zidovima, tako i na samom prilazu ostatku kafane.

„Ja sada samo uređujem spoljašni prostor, kako bih mogao sutra da nastavim sa radom. Ovo je zemlja ispred mog lokala, ovde su bile rupe i šipke koje su virile iz betona, što je bilo vidno na oko“, rekao je.

Naglasio je da će uskoro postati i vlasnik lokala, jer je u zaršnim pregovorima sa sadašnjim vlasnikom. Ujedno je sada i zakupac na 10 godina sa pravom korišćenja, ali i, kako on kaže, gradnje.

Na pitanje da li ima dokument za to i da li ima odluku opštine za radove – kaže da je donošenje u toku, ali i da se ona odnosi i na rad ispred lokala.

„To je odluka da ja stavim nešto – sto, stolicu, suncobran, da ja mogu da radim vani“, kaže Živković.

Ostajući pri tvrdnji da trenutno samo ravna prostor ispred svog lokala, kazao je i da ubuduće, „ukoliko bude trebalo nešto da se gradi na tom prostoru – neće da se gradi bez papira“.

Upoznat je i sa navodnim planom opštine za ovaj deo grada.

Prema Urbanističkom planu vršiće se betoniranje celog prostora, uključujući i deo ispred njegovog lokala, objasnio je Živković.

„Štaviše, opština planira da odavde nastavi kitovu betonažu celog dela, samo što sam ja uradio ovo da bih mogao da otvorim, da ne bih čekao mesec, dva, tri, četiri. Jer ja imam devet radnika, i oni čekaju“.

Na kraju razgovora poručuje da je „revolt građana neopravdan“, jer:

„Još jednom podcrtavam da nema ilegalne gradnje ovde“.

Hodžić ?

Da li Živković izvodi radove uz dozvolu, odnosno prema Urbanističkom planu opštine Severna Mitrovica, da li je i zašto, ukoliko jeste – izostalo informisanje stanara Sutjeske 1/2 i konsultacije sa njima, večeras nismo uspeli da saznamo iz opštine Severna Mitrovica. Šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić, ni sada se nije javljala na naše pozive.

Inače, našu novinarku je u petak obezbeđenje ove opštine sprečilo da prati vanrednu sednicu koja je sazvana s ciljem donošenja jedine odluke – o davanju opštinskog zemljišta na dugoročno korišćenje (privatnom investitoru).

Na pitanje zašto joj je zabranjen ulazak, radnici obezbeđenja rekli su da je „šefica tako rekla“.

Novinarka KoSSev portala postavila je tada isto pitanje i gradonačelniku Severne Mitrovice, Milanu Radojeviću, koji joj je rekao da se obrati predsedniku Skupštine Opštine, Dejanu Gurešiću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.