Srpski premijer i šef diplomatije o pripajanju Vranjske kotline Kosovu: Kad na vrbi rodi grožđe. Neverovatno da oni sada šire teritoriju

Aleksandar Vučić i Hašim Tači obratili su se tokom vikenda javnosti autorskim tekstovima o nastavku dijaloga i onome što oni predstavljaju kao traganje za kompromisnim rešenjem. Osim što su tekstovi objavljeni u istom danu, dva predsednika su upravo koristila i sinhronovane reči – „mir“ i „kompromis“. I dok sada Vučić poručuje: „Za Srbe sa Kosova tražim prava a ne teritorije“, Tači opet o pripajanju srpskih teritorija onome što vidi kao nezavisno Kosovo: „U slučaju da bude postignut, mirovni sporazum koji u osnovi ima korekciju granice između Kosova i Srbije, biće u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom. Takav sporazum predviđa da Srbija formalno prizna Kosovo i da se Kosovu pripoji Preševo, Medveđa i Bujanovac.“ Upravo ovaj deo autorskog teksta iz Prištine izazvao je reakcije vodećih figura srpske politike.

Tači: „Da bismo dostigli ovaj cilj (prim. aut priznanje), predložio sam opciju – korekcija granice sa Srbijom. Obrazložio sam time da bi eventualni sporazum o mirnoj korekciji granica sa Srbijom osigurao priznanje Kosova sa njene strane, kao i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji.“

„Oni neće da pričaju kao o korekciji granica, a hoće Preševo i Bujanovac. Mnogo su pametni. Samo to mogu da kažem. Znate li kad će to biti, da upotrebim narodski izraz? Kada ćemo mi njih priznati, pustiti u Ujedinjene nacije, dati im Preševo i Bujanovac, da ih priznamo kao državu i da još tome dodaju… Kad na vrbi rodi grožđe,“ odabir je argumenata perjanice srpske diplomatije Ivice Dačića, prenosi N1.

On je dodao da se Beogradu poručuje da korekcija granica nije opcija jer je nerealna, te da se zato Beogradu nudi formiranje Zajednice srpskih opština na Severu Kosova, u zamenu za kosovsku nezavisnost. To neće moći, izričit je Dačić.

Za srpsku premijerku Anu Brnabić Tačijeva izjava je neozbiljna, a posle skoro dva meseca kontinuiranih poruka kosovskog kolege iz Prištine o zadiranju u pitanje suvereniteta tri opštine na jugu Srbije, Brnabić to „širenje“ ocenjuje kao „neverovatno“.

„Ta izjava je neozbiljna i mislim da je ona za neke njihove, na Kosovu i Metohiji, unutrašnjo-političke svrhe. O tome nije razgovarano. Neverovatno mi je da se oni sada šire i na teritoriju centralne Srbije,“ rekla je Brnabić, prenosi takođe N1.

Povezane vesti:

I Tači u autorskom tekstu: Bez mirovnog sporazuma sa Srbijom o korekciji granica Kosovo neće zapečatiti sudbinu države

Vučić: Za Srbe sa Kosova tražim prava, a ne teritorije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.