Vučić: Za Srbe sa Kosova tražim prava, a ne teritorije

Vučić tokom svog govora u Kosovskoj Mitrovici
Vučić tokom svog govora u Kosovskoj Mitrovici

Za Srbe sa Kosova vrlo jasno tražim prava, a ne teritorije, dogovor i kompromis, a ne rat – poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u svom autorskom tekstu za jubilarni Blic. Poruka je stigla nakon što je sam Vučić saopštio da se oduvek zalaže za razgraničenje između Srba i Albanaca, a u jeku napisa i izjava o „razmeni teritorija“, „podeli“ i „korekciji granica“ kao rešenju za Kosovo. Autorski tekst objavljen je nedelju dana posle – najavljivanog kao istorijskog – govora Predsednika Republike za Srbe na KiM i kritika na račun njegovog pominjanja Slobodana Miloševića. Vučić se osvrće upravo na ovu posetu i obraćanje, pominjući mitove, „palanku“, „plotove“, pamflete i „unapred postavljenu istinu“. Ali je zato, sa druge strane, njegova politika „politika protiv mitova i večnih istina“, a najlekovitije za Srbiju bilo bi da Srbi i Albanci postignu dogovor i reše svoje probleme zauvek, ocenjuje Predsednik Srbije.

Na njegovu posetu Kosovu su Srbija i Balkan na isti način reagovali – „gledanjem preko plota“, tvrdi Vučić i to objašnjava Filozofijom palanke Radomira Konstantinovića, navodeći i da na „palanačkom Balkanu i dalje važi zlatno pravilo“ – da komšiji crkne krava.

„Mit o zlom Vučiću“: „Apriori loš i za rat“

I dok ga domaća i regionalna javnost kritikuje zbog „rehabilitacije“ Miloševića, on tvrdi suprotno – da je u Srbiji deo javnosti prešao preko toga da je tokom posete Kosovu „jasno načinjen diskontinuitet“ s Miloševićevom politikom.

Komentatori tako jasno preskaču sve delove koji im ne odgovaraju, koji narušavaju njihovu istinu i koji se ne uklapaju u „mit o zlom Vučiću“, tvrdi Vučić u svom tekstu.

„To što sam rekao jasno da želim da osvajamo laptopovima, znanjem, knjigom, olovkom, i to ne Balkan, već budućnost, mirno je zanemareno,“ tvrdi dalje i navodi da se to ne uklapa u „unapred postavljenu istinu dela Srbije“, a po kojoj je on, kako ističe – „apriori loš, apriori za rat, apriori deo Miloševićeve velikosprske hegemonističke politike“.

„Srbija glavni krivac“

„Pamfletaška zajednica

Za jedne je izdajnik Srbije, za druge izdajnik pravde i demokratije, kaže, a ni jednima ni drugima ne odgovara kad za Srbe sa Kosova vrlo jasno traži prava, a ne teritorije, dogovor i kompromis, a ne rat.

„I kada po hiljaditi put izgovorim reč mir naježe se, ti iz istih šinjela, i krenu da pamfletima, jedni zato što bi stvarno voleli rat, drugi zato što ne mogu da prevale što baš ja taj rat nikako ne želim“.

Piše i da kada se tome doda da je za „sve njih mnogo važnije da njihov protivnik ne uspe“, nego da se zaista postigne rešenje, onda se dobije „zaokružena pamfletaška zajednica“.

Ali, mitološka postavka postoji i u regionu, ocenjuje Predsednik Republike, a prema kojoj je Srbija „glavni krivac“ i u dvadesetom i dvadeset i prvom veku.

Zato bi, kaže, oni voleli da on ponavlja, poput Miloševića, da ni naoružane bitke nisu isključene.

„I voleli bi da sam njegova politička reinkarnacija, sa istom postavkom, istim ciljem i istim načinom da ga ostvarim,“ piše srpski predsednik.

Ne odgovara im normalna Srbije, moja politika politika protiv mitova. „Čist sevap da se istrebimo“

Zato, dodaje, i „čuju samo ono što bi voleli, a ne što je rečeno“.

„Zato što im ne odgovara Srbija koja je normalna, Srbija kompromisa, Srbija koja svoje mesto u svetu hoće da nađe radom i znanjem, a ne oružjem,“ navodi.

„Čist sevap“ bi im bio da pregovori propadnu, da „otpočnemo rat s Albancima“, da „istrebimo jedni druge i dokažemo mit“, piše dalje Predsednik Republike.

Ali njegova politika je „politika protiv mitova i večnih istina“.

„A sa druge strane su oni, i sleva i sdesna, i kvazinacionalnisti i kvazigrađanstvo, koji žive na mitovima i od njih. Matrica je ista, razrada je drugačija, ali je zaključak opet isti,“ dodaje.

„Posle izvesnog vremena, možda i svi ovi u svojim palanačkim postavkama shvate da su izgubili budućnost zbog sopstvenog i patološkog odnosa prema prošlosti, kao i mržnje koja im je ostala jedini hranitelj,“ zaključio je Aleksandar Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.