Srpska Pravoslavna Crkva priznala autokefalnost MPC

Srpska Pravoslavna Crkva priznala je danas Makedonsku Pravoslavnu Crkvu kao samostalnu. Vest je saopštio Patrijarh srpski Porfirije u Skoplju naglasivši da je odluka doneta jednoglasno na nedavnom Saboru SPC inače do sada za crkvu u Severnoj Makedoniji – kanonske crkve.

Odluka je usledila samo nekoliko dana nakon što je Vaseljenska Patrijaršija priznala Ohridsku Arhiepiskopiju bez korišćenja pojma „Makedonska“, uz napomenu da pitanje statusa treba da reši sa SPC-om, da bi ubrzo SPC i odobrila kanonsko jedinstvo sa Ohridskom Arhiepiskopijom, uz najširu moguću autokefalnost.

Priznavanjem samostalnosti MPC stavljena je kanonska tačka na poluvekovni raskol nekadašnjeg krila SPC koji je sebe nazivao Makedonska Pravoslavna Crkva, a što Srpska Pravoslavna Crkva do danas nije priznavala.

„Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je jednoglasno i jednodušno izišao u susret molbi MPC, arhiepiskopije Ohridske, te Sabor naše Crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost“, poručio je patrijarh Porfirije danas u crkvi Skoplju nakon čega je dobio gromoglasan aplauz makedonskih sveštenika.

To su bile još radosnije vesti sa kojima je, kako je kazao srpski patrijarh, srpska crkvena delegacija stigla sinoć u Skoplje.

Patrijarh kaže da se „desilo čudo – Božije čudo“ i da plamen ljubavi, koji se deli – se i umnožava i da uprkos granicama postaje sve veći.

Onda kada delimo plamen ljubavi ne postajemo siromašni, naprotiv, tada se plamen razbuktava u oganj i obuzima čitavo tkivo, biva veći i biva širi. I u ovom trenutku i naša srca su vašom ljubavlju, vašim molitvama, vašim smirenjem i radošću ispunjena blagodaću i proširila se do nebesa, do mere u kojem sve vas smeštamo u naša srca

Kako je objasnio patrijarh, sada ostaje da Sinod SPC i Sinod MPC zajedno i u saradnji razrade tehničko – organizacione detalje, a potom će uslediti svečano proglašenje zvaničnim aktom.

Sve pomesne Pravoslavne Crkve biće potom obaveštene „po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status MPC – Ohridske arhiepiskopije“, kazao je patrijarh.

Patrijarh je u svom govoru više puta spomenuo da je Bog taj koji crta granice, ali da se one istovremeno prevazilaze bratskom ljubavlju.

„Iako Bog crta međe, one se menjaju, menjale su se i sigurno će se pet menjati, ali Crkva Hristova je jedino što se ne menja, ona je večna, ona je stub i tvrđava istine“, poručio je patrijarh.

Vaša ljubav i vaše molitve pomogle su da se prevaziđu iskušenja i omogućile da Bog učini čudo, da pokaže, da razumemo da smo jedni drugima potrebni, da ne možemo jedni bez drugih, da smo jedno telo, da smo jedno u Hristu

Delegaciju SPC u Severnoj Makedoniji pored patrijarha Porfirija čine i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop sremski Vasilije, episkop bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David.

U javnosti je postojala naznaka da će patrijarh Porfirije danas u Skoplju priznati MPC. Moglo se već naslutiti u prema terminima koje su i SPC ali i režimski mediji poslednjih dana koristili u svojim vestima, navodeći da se radi o „dve sestrinske crkve“, odnosno Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi čime je praktično već saopšteno da SPC priznaje samostalnost MPC.

Da bi Makedonska Pravoslavna Crkva sada u potpunosti bila priznata, na potezu je Vaseljenska patrijaršija koja, nakon što je MPC priznala kanonska SPC, Fanar treba da uruči Tomos koji znači puno priznanje.

Arihepiskop Jovan mogao bi tako već početkom juna da dođe u posetu Fanaru.

Za sada u delu javnosti kao otvoreno ostaje pitanje imena ove crkve, s obzirom na poslednju odluku Vaseljenske Patrijaršije da crkvu prizna kao Ohridsku Arhiepiskopiju, ali takođe tu je i pitanje broja samih manastira nad kojim će MPC imati jurisdikciju.

Povezane vesti:

Patrijarh Porfirije sutra i prekosutra u poseti Ohridskoj Arhiepiskopiji

Sabor odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa Ohridskom arhiepiskopijom

Vaseljenska patrijaršija priznala naziv – Ohridska arhiepiskopija, uz napomenu da SPC reši pitanje sa njomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.