Ambasadori posetili manastir Visoki Dečani

FOTO: Tviter/Jeff Hovenier

Ambasadori i predstavnici diplomatskog kora na Kosovu posetili su danas manastir Visoki Dečani, gde ih je dočekao Iguman Sava Janjić.

Da je posetio Dečane, zajedno sa svojim kolegama, potvrdio je na Tviteru američki ambasador na Kosovu, Džef Hovenijer.

„Sa zadovoljstvom sam se pridružio kolegama iz kosovskog diplomatskog kora u poseti prelepom, istorijskom manastiru Dečani“, napisao je Hovenijer.

Među više od 20 međunarodnih zvaničnika koji su danas obišli manastir i sastali se sa igumanom, našao se i nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode.

Kako je potom napisao na Tviteru, njega i njegove kolege danas je ljubazno ugostio Otac Sava.

„Odlično je posetiti Manastir Visoki Dečani zajedno sa 25 kolega šefova misija, i biti ljubazno ugošćen od strane Oca Save danas“, napisao je Rode.

Današnja poseta manastiru, usledila je samo četiri dana nakon što su upravo ambasadori zemalja članica Kvinte na Kosovu i ove godine podsetili kosovske vlasti, da odluka Ustavnog suda po pitanju zemlje manastira nije sprovedena i istovremeno apelovali da se to učini.

Šest godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani.

Iako odluka postoji, ona sve do danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru.

Manastiru je 700 hektara zemlje oduzeto 1946. godine. Međutim, država Srbija 1997. godine vratila je manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.