Patrijarh Porfirije sutra i prekosutra u poseti Ohridskoj Arhiepiskopiji

FOTO: SPC

Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije boraviće 23. i 24. maja u poseti Ohridskoj Arhiepiskopiji na poziv Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana.

Srpski patrijarh i Arhiepiskop ohridski služiće liturgiju u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, uz sasluženje i arhijereja dve sestrinske Crkve.

U Hramu Svetog Save u Beogradu pre četiri dana je održana „liturgija pomirenja“ koju su služili patrijarh i arhiepiskop ohridski sa arhijerejima iz Srbije i Severne Makedonije.

Zajedničko bogosluženje patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana označavalo je prevazilaženje raskola, do kojeg je došlo pre pola veka, kada je „Ohridska arhiepiskopija“ koja je nazivala sebe „Makedonska pravoslavna crkva“ izašla iz okrilja SPC – kanonske crkve, od koje nije dobila autokefalnost do sada.

Na nedavnom Vaseljenskom Sinodu pod predsedavanjem patrijarha Vartolomeja, crkva u Severnoj Makedoniji priznata je kao Ohridska arhiepiskopija, ali uz napomenu da to pitanje reši sa SPC.

Potom je Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa Ohridskom arhiepiskopijom. Sabor je saopštio da pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa najšire moguće autonomije i pune samostalnosti Ohridske arhiepiskopije, dodeljenog još 1959. godine.

Sabor SPC je ujedno naveo da dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć, nego je i celishodan, legitiman i realan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.