Sabor odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa Ohridskom arhiepiskopijom

Muzej SPC Srpske pravoslavne crkve
Muzej Srpske pravoslavne crkve/FOTO: Tanjug/Zoran Zestić/bs

Sabor SPC je danas odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa „Ohridskom arhiepiskopijom“. Sabor je saopštio da sa „blagodarnošću Gospodu i radošću“ pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, najšire moguće autonomije i pune samostalnosti Ohridske arhiepiskopije, dodeljenog još 1959. godine.

„Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje“, navodi se u saopštenju Sabora koji je primio akt Sinoda Ohridske Arhiepiskopije.

Uspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području SPC, kako se navodi, dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć, nego je i celishodan, legitiman i realan.

„U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za ‘realpolitičke, geopolitičke, crkvenopolitičke’ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima“, saopštava Sabor SPC.

Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa, kako kaže, uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim pravoslavnim Crkvama, zaključuje se u saopštenju.

Pravoslavna crkva koja se raskolom odvojila od SPC, od koje, kao „majke crkve“ nije dobila autokefalnost do sada, nazivala je sebe „Makedonska pravoslavna crkva

Zbog naziva „makedonska“ vaseljenski patrijarh je nije priznao, kao ni Grčka pravoslavna crkva, zbog čega i ostale pravoslavne crkve odbijaju da je priznaju.

N1

Povezane vesti: 

Vaseljenska patrijaršija priznala naziv – Ohridska arhiepiskopija, uz napomenu da SPC reši pitanje sa njomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.