Sutra se završava pretraga terena na lokaciji rudnika Štavalj

FOTO: Komisija za nestala lica kosovske vlade

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj, radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

U saopštenju se navodi da je pretraga terena počela 10. maja, precizirajući da je lokacija rudnika Štavalj predmet rada nadležnih državnih organa Srbije, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa, sudskog i rudarsko-geološkog veštaka iz Srbije, na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci EULEX-a predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, UNDP i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica na Kosovu u svojstvu posmatrača.

„Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih ali im se i šalje jasna poruka o opredeljenju nadležnih organa Srbije za proveru svake informacije“, navodi ova Komisija.

Danas

Povezane vesti: 

Potraga za nestalima u Štavalju, ali i na Kosovu; Eksperti EULEX-a pružaju podršku

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na naše zahtevePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.