Vaseljenska patrijaršija priznala naziv – Ohridska arhiepiskopija, uz napomenu da SPC reši pitanje sa njom

FOTO: Orthodox Times

„Na Svetom Sinodu sazvanom danas, pod predsedavanjem patrijarha vaseljenskog Vartolomeja I, detaljno se raspravljalo o crkvenom pitanju Skoplja, te je patrijarh priznao naziv Makedonske pravoslavne crkve kao ‘Ohridska arhiepiskopija“, i naglasio da se nada daljem napretku ovog crkvenog entiteta“, javlja Nova.rs.

Nova se poziva na saopštenje.

Međutim, kako je javio portal „Orthodox Times“ u tekstu pod naslovom „Da priznanju, ne ‘Makedonija’ za Arhiepiskopiju Ohridsku“, priznata je Ohridska arhiepiskopija, odnosno, vaseljenski patrijarh prihvata Evharistijsku zajednicu „hijerarhiju, sveštenstvo i narod Crkve pod arhiepiskopom Stefanom“.

Na taj način, kako se tvrdi u saopštenju, na koje se poziva „Orthodox Time“, „leči ranu raskola i uliva ‘ulje i vino’ u ranu tamošnje pravoslavne braće i sestara“.

On je pojasnio da je „na Crkvi Srbije da reši administrativna pitanja između nje i Crkve u Severnoj Makedoniji“.

„Jasno ističe da isključuje termin ‘makedonski’ i bilo koji drugi derivat reči ‘Makedonija’, i priznaje ime Crkve kao ‘Ohrid’,“ piše Orthodox Times.

Međutim, portal Nova piše: „Patrijarh je naglasio kako je, suprotno novoj odluci, do sada iz upotrebe isključivao termin ‘makedonska crkva’, kao i sve izvedenice reči ‘Makedonija’, ali od sada to nije slučaj“.

U vezi sa statusom „Makedonske crkve“ vodi se višedecenijski spor jer joj nije priznata autokefalnost. Osim što je ne priznaje SPC, iako redovno ističe da je voljna da se ovo pitanje reši dijalogom „na kanonskoj osnovi“, ovu crkvu ne priznaju ni druge kanonske crkve.

Pitanje makedonske crkve dodatno se u delu javnosti aktuelizovalo od 2019, nakon odluke vaseljenskog patrijarha da odobri autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve u januaru te godine, koja se protivno volji Ruske crkve odvojila.

Pre tri godine, u intervjuu za Politiku, patrijarh Vartolomej izjavio je tada da Vaseljenska patrijaršija ne namarava da izmeni Ustav SPC niti njene granice iako je još tada deo crkvene javnosti poistovećivao tadašnji slučaj Ukrajine, kada je ovaj patrijarh pojedinim tamošnjim crkvenim strukturama dao autokefaliju uprkos protivljenju Ruske pravoslavne crkve, sa „Skopljem i Crnom Gorom“.

Oko ovog pitanja, nažalost, postoje ogromne dezinformacije. Neki poistovećuju slučaj Ukrajine sa Skopljem i Crnom Gorom, i to vrlo vešto, jer žele da SPC okrenu protiv Vaseljenske patrijaršije. Svakako, koliko nam je poznato, mnoge vladike SPC su suzdržane u pogledu Ukrajine iz straha da će ono što se tamo desilo biti ponovljeno u Crnoj Gori i Ohridu. Ali, uveravam Vas, da stvari ne stoje tako. SPC ima konkretne geografske granice. Kada se državna teritorija Srbije proširila, naša braća Srbi obratili su se Vaseljenskoj patrijaršiji i zatražili da se ove nove oblasti crkveno podvedu pod njihovu jurisdikciju. Vaseljenska patrijaršija je pozitivno odgovorila, i ove oblasti ustupila posebnim Tomosom, što se nije dogodilo u slučaju Ruske crkve, koja je stupila na tlo Vaseljenske patrijaršije, ne dobivši za to neki kanonski ustupak. Prema tome, razlika u pogledu Ukrajine, kanonski i eklisiološki (crkveno), jeste u tome što je Rusija upala i okupirala Mitropoliju Kijeva, a da joj to nikada nije ustupljeno, dok Srbija sve što ima to joj pripada i kanonski i eklisiološki. To znači da Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni Ustav SPC, niti njene granice, ukoliko to ne prati sporazum i saradnja. Nikada Vaseljenska patrijaršija nije prekoračila granice drugih crkava, sem jedino ukoliko postoji odnosni zahtev i veća crkvena potreba“, kazao je patrijarh Vaseljenski u intervjuu predsedniku UNS-a Živojinu Rakočeviću.

SPC se još uvek nije oglasila u vezi sa ovom vešću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.