Srpska lista i Đurić potvrdili: Oliver Ivanović dobiće ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Srpska lista logo

Izgleda ne na predlog stranke ubijenog Olivera Ivanovića, GI SDP, već na predlog same Srpske liste: „Oliver Ivаnović i svi nevino strаdаli grаđаni nаše opštine dobiće u severnoj Kosovskoj Mitrovici ulicu nа predlog odborničke grupe Srpske liste u Skupštini opštine Severnа Mitrovicа“. Lokalna TV Most prenela je najnoviju reakciju glavne političke stranke kosovskih Srba o tome da će stradali Srbi imati svoje ulice u Kosovskoj Mitrovici, a tako i Oliver Ivanović. Gotovo istovremeno sa Srpskom listom reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je takođe potvrdio da će Oliver Ivanović dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici, kao što je i zaslužuje. Đurić i Srpska lista izneli su i optužbe na račun, kako tvrde, netačnih informacija. A Đurić je za to optužio lokalne medije.

Tvrdnju da će na predlog Srpske liste ulica u Kosovskoj Mitrovici poneti ime Olivera Ivanovića, ali i ostale ulice po drugim nevino stradalim građanima, izneli su, kako kažu iz Srpske liste, „zbog pokušаjа dа se jučerаšnjа sednicа i odluke Skupštine politizuju i lаžno predstаve grаđаnimа“, bez daljih objašnjenja o tome na koju se lažnu predstavu i politizaciju to odnosi.

Đurić: Neistinu plasirali lokalni mediji pod političkim i tajkunskim uticajem, sa jasnim političkim motivima

Saopštenje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, prenosimo u celosti:

„Oliver Ivanović dobiće ulicu u Kosovskoj Mitrovici kao što i zaslužuje.

Lažna je i netačna informacija koja je tendenciozno plasirana u pojedinim medijima da Oliver Ivanović neće dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici.

Ova neistina plasirana je preko lokalnih medija pod političkim i tajkunskim uticajem i sa jasnim političkim motivima.

Žalosno je što se pojedini krugovi i dalјe ne ustežu da eksploatišu tragediju jedne porodice i celog našeg naroda na Kosovu i Metohiji.“

Zato, u „odbrаni istine, dužnosti im je“ da saopšte sledeće:

„Nа jučerаšnjoj redovnoj sednici Skupštinа ni nа koji nаčin nije odbilа predlog zа imenovаnje ulice trаgično nаstrаdаlom Oliveru Ivаnoviću jer  se o tome nije ni rаsprаvljаlo,“ navedeno je u saopštenju.

„Dodаjemo, dа je tаj predlog i dаlje u proceduri zаjedno sа još  nekoliko predlogа drugih odbornikа u čаst trаgično nаstrаdаlih grаđаnа  nаše opštine. I ovа temа će biti tаčkа nа nаrednoj sednici skupštine,“ dalje se navodi, a prenosi TV Most.

Šta se dogodilo na jučerašnjoj sednici?

SO Severna Mitrovica odbacila je na 7. redovnoj sednici peticiju koju je GI SDP maja podnela ovoj skupštini za imenovanje jedne ulice po ubijenom Oliveru Ivanoviću uz obrazloženje da podneta peticija nije u skladu sa Statutom opštine.

Do takvog zaključka došla je tročlana komisija formirana za analizu podnete peticije, koja je u dokumentu koji je potpisala – utvrdila „postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa“. Ona je potom donela predlog da odbaci peticiju „jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica“.

Za predlog o odbacivanju peticije glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv – saborci Olivera Ivanovića – Ksenija Božović i Marko Jakšić. Dva albanska odbornika nisu glasala. Tako je izveštaj o analizi peticije u kojem se utvrđuje da nije u skladu sa Statutom opštine i postojanosti osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa usvojen, odnosno peticija podneta maja je odbačena u ovoj skupštini opštine.

Skupštinsku raspravu je obeležila u najvećem delu upravo oštra polemika dvoje odbornika Ivanovićeve stranke sa predsedavajućim SO-a i članom komisije, koji su prvo protestovali što se zahtev o imenovanju ulice ni četvrti put nije našao na zvaničnom dnevnom redu, odnosno rasprava o peticiji koja je u međuvremenu predata, a što je bilo rečeno na prošloj sednici da će se raspravljati upravo na jučerašnjoj. Ova tačka je tako juče uvedena kao dopunska tačka dnevnog reda, a potom se raspravljalo o validnosti peticije, odnosno izveštaju komisije.

Kako je teklo glasanje o, kako je predsedavajući SO-a Dejan Gurešić naveo – „predlogu Komisije da SO odbije peticiju“, odnosno „odbije predloženu inicijativu“, poslušajte u tonskom zapisu:

O tome šta se još dešavalo juče čitajte i slušajte u detaljnijem izveštaju.

Povezani članci:

Zaslužio je Oliver više od jedne ulice

Prvi predlog budžeta Severne Mitrovice 6.042.381 evra, o inicijativi SDP-a na narednoj sednici

Peticija da Oliver Ivanović dobije ulicu u Kosovskoj Mitrovici. SDP: Prvi potpisnici da budu čelnici lokalne samouprave

SDP predala peticiju SO Severna Mitrovica: 1.730 građana traži da mitrovička ulica ili trg nosi ime Olivera Ivanovića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.