Prvi predlog budžeta Severne Mitrovice 6.042.381 evra, o inicijativi SDP-a na narednoj sednici

Prvi predlog budžeta za opštinu Severna Mitrovica za narednu godinu iznosi 6.042.381 evra. U odnosu na 2018., umanjen je za 10.000 evra. Umanjena je i projekcija budžeta za naredne tri godine, prenela je odbornicima na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica, glavna izvršna službenica, Adriana Hodžić.

Na jučeršnjoj sednici nije doneta odluka o predlogu i peticiji GI SDP da ulica Sutjeska ili mitrovički trg ponesu ime njihovog ubijenog lidera Olivera Ivanovića.

Kako je naveo predsedavajući SO-a, Dejan Gurešić, tačka je odložena za narednu sednicu „u dogovoru sa gradonačelnikom i odbornicima SDP“.

Gradonačelnik Goran Rakić nije prisustvovao jučerašnjoj sednici.

Pročitajte još:

SDP predala peticiju SO Severna Mitrovica: 1.730 građana traži da mitrovička ulica ili trg nosi ime Olivera Ivanovića

Umanjenje budžeta tiče se primarnog i sekundarnog zdravstva i obrazovanja, u kategoriji  plata i dnevnica, što dovodi u pitanje mogućnost da se isplaćuju plate i dnevnice za one koji su potpisali ugovore, objasnila je ona.

Ipak, plate neće biti ugrožene, zato što će da budu isplaćene iz kategorije „kapitalne investicije“:

„U 2019. imaćemo znatno manja sredstva kada su u pitanju kapitalne investicije. Našom analizom, kada je reč o kapitalnim investicijama, za obrazovanje nam ostaje 34.000, a za sekundarno zdravstvo 500.000, što je velika razlika, jer smo za ovu kategoriju imali za 2018. godinu skoro 900.000 evra.“

„Objašnjenje koje smo dobili kao razlog smanjenja budžeta za prosvetu, naveli su da je umanjen broj đaka u školama, a samim tim i broj radnika,“ objasnila je dalje i dodala da to u stvari „nije činjenica“, jer „imamo mnogo više đaka i profesora, nego što je to proračunala Priština“.

Hodžić je dodala da će Direkcija za finansije sa ostalim direkcijama i gradonačelnikom  napraviti novi predlog, gde će izmeniti preraspodelu koju su dobili.

„Da je uklopimo prema našim potrebama,“ kazala je.

Takođe je navela da je data projekcija budžeta za naredne tri godine – srednjoročni budžet, u kom je primećen znatan pad iz godine u godinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.