Jevtić: Raseljenim licima na Brezovici uključena struja, predstoji rad

Nakon što su se Ministarstvo za zajednice i povratak, ministar Dalibor Jevtić i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić, uz gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića anagažovali, raseljena lica koja su već godinama smeštena u kolektivnim centrima na Brezovici, posle 40 dana dobila su struju. Ovu informaciju je potvrdilo upravo Ministarstvo za zajednice i povratak. Štrpce danas proslavlja gradsku slavu Svetog Jovana, podsetilo je ministarstvo. Struja je bila isključena zbog duga, a Jevtić navodi da se u kolektivnim centrima, pored stvarnih raseljenih, nalaze lica i koja imaju rešeno stambeno pitanje, te da će zatražiti da oni ove centre napuste i ostale korisnike ne dovode u još težu situaciju.

Uspeli su, kažu, posle višenedeljnih sastanaka i razgovora i pronašli su rešenje da regulišu dug za do sada potrošenu struju u objektima na Brezovici u kojima borave interno raseljena lica.

Dug se nakupljao proteklih deset godina, javili su mediji prethodno, ali je prema nezvaničnim informacijama koje KoSSev saznaje iz izvora bliskim kabinetu ministra Jevtića, sporan dug od 2015. do 2017. koji iznosi 47.000 evra.

U saopštenju za štampu, ministar nije dao detalje na koji način i ko će pokriti dug za oko 200 lica koliko ih, prema pisanju lokalnih medija, boravi u četiri kolektivna centra, ali uverava da će javnost biti u narednim danima upoznata sa detaljima.

”Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da je danas na veliki praznik i slave Svetog Jovana koja je i slava samog mesta Štrpce, ponovo uključena struja,“ kaže Jevtić.

Navodeći da je oko samog problema nastalog u kolektivnim centrima na Brezovici bilo puno dezinformacija, Jevtić je naglasio da će takođe u narednim danima da zatraži od nadležnih, pre svih od Komesarijata za izbeglice Srbije, da svi oni, kojima je stambeno pitanje rešeno a još uvek koriste usluge kolektivnih centara na Brezovici, napuste kolektivne centre jer, kaže, nemaju razlog da u njima ostanu.

„Sa druge strane, sve ostale korisnike kolektivnog centra svojim neodgovornim ponašanjem dovode u situaciju koja je bila itekako teška, a nama vezuju ruke da problem rešavamo. Da dodam i to da će stanovi za sve interno raseljene porodice koje borave u kolektivnim smeštajima na Brezovici biti završeni do kraja godine i na taj način im se dugoročno reši pitanje smeštaja,“ rekao je ovaj ministar.

Ima poruku i za one „koji su svu ovu muku i ceo problem koristili u političke svrhe“:

„Želim da poručim da treba da ih bude sramota i stid što svaki problem koji, uzgred budi rečeno, oni čak i ne poznaju, niti mogu da reše, koriste zarad napada na one koji se jedino zalažu i rade da probleme Srba na Kosovu rešavaju. Dok smo mi radili na rešavanju ovog problema u okolnostima koje su nimalo lake i komplikovane, drugi su sedeli u foteljama i valjda uz koju kaficu sa kašičicom u ustima se busali u ‘patriotske grudi’, pljuvajući i napadajući one koji su danas upravo problem i rešili.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.