Peticija da Oliver Ivanović dobije ulicu u Kosovskoj Mitrovici. SDP: Prvi potpisnici da budu čelnici lokalne samouprave

Građanska inicijativa SDP – Oliver Ivanović i zvanično je pokrenula peticiju za svoju inicijativu da šetalište ili ulica Sutjeska u Kosovskoj Mitrovici nosi Ivanovićevo ime. Građani peticiju mogu da potpišu svakog radnog dana u prostorijama ove stranke.

"Očekujemo da prvi među potpisnicima budu čelnici lokalne samouprave, jer ovo je ljudski i moralni čin lišen politike i stranačke pripadnosti" – poručuju iz SDP-a.

Ova stranka je 21. februara uputila pisani zahtev gradonačelniku Severne Mitrovice, Goranu Rakiću i predsedavajućem SO-a, Dejanu Gurešiću, sa predlogom da ulica Sutjeska ponese Ivanovićevo ime.

S obzirom na to da, kako su naveli iz SDP-a, odgovor nisu dobili, predlog su izneli i na poslednjoj sednici SO Severna Mitrovica sredinom marta. On, međutim, nije usvojen. Nakon što su odbornici Srpske liste na sednici izneli imena i drugih Mitrovičana koji su prethodnih godina stradali, uz objašnjenje da bi i oni trebalo da dobiju ulice sa svojim imenima, gradonačelnik je naveo da će razmotriti zakonske okvire i o tome obavestiti odbornike na "nekoj od narednih sednica".

Ipak, ovu inicijativu SDP-a podržalo je sedam stotina i četrdeset i devet ispitanika, odnosno 92 odsto – rezultati su online ankete na KoSSev portalu.  

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa, 16. januara, rano ujutru, na putu ka poslu, a pred prostorijama svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Bio je najpoznatiji lider Srba sa KiM-a od 1999. Odigrao je ključnu ulogu '99. i u prvoj polovini dvehiljaditih u, kako srpska javnost vidi, odbrani grada od pokušaja nasilnog ulaska ekstremnih Albanaca sa juga. Važio je za hrabrog, ali umerenog i pragmatičnog političara. Zagovarao je dijalog, saradnju i demokratske vrednosti. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a u Kosovskoj Mitrovici i drugim severnim opštinama nije održana komemorativna sednica.

Na tačno tri meseca od Ivanovićevog ubistva, u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Gračanici, Kraljevu i Nišu osvanuli su grafiti sa njegovim likom. 

Javnosti do danas nije predstavljen pomak u istrazi ovog ubistva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.