Srbinu uhapšenom u subotu na Jarinju određen jednomesečni pritvor

Miro Delević
Foto: Printscreen, RTS

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor raseljenom licu iz Lipljana, Goranu Stanišiću, koji je u subotu uhapšen na prelazu Jarinje, pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Slovinje, aprila 1999. godine, izjavio je za RTS njegov advokat Miro Delević. Delević je najavio žalbu na takvu odluku, tvrdeći da Stanišić nije bio na mestu događaja za slučaj za koji se tereti, kao i to da je njegov branjenik 2003. i 2004. godine u svojstvu svedoka već bio ispitan o ovom slučaju.

Stanišić, raseljeno lice, koji živi u opštini Mladenovac, uhapšen je u subotu na Jarinju pod optužbom za navodne ratne zločine. Iako je često dolazio na Кosovo i Metohiju, a poslednji put pre mesec dana, nije do sada imao nikakvih problema tokom poseta.

Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči Stanišića da je u periodu od 15, 16. aprila 1999, u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih jedinica vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan i okolnim mestima, „uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, prvo proterao/li albansko civilno stanovništvo iz njihovih kuća, a zatim su od porodica koje su se trudile da se sklone od napada i nasilja, okrivljeni odvojili desetine lica, koja su zatim ubili“, prenela je u subotu Koha.

Nakon prvobitnog policijskog zadržavanja do 48- časova, Osnovni sud u Prištini danas je na predlog kosovskog tužilaštva doneo odluku o određivanju jednomesečnog pritvora.

Stanišićev advokat, Miro Delević je najavio žalbu na takvu odluku, tvrdeći da Stanišić nije bio na mestu događaja za slučaj za koji se tereti.

„Stanišić nema veze sa ovim događajem, nije bio prisutan. On je svoju dužnost vršio u Lipljanu u stanici policije. On uopšte nije bio prisutan tog dana. To ćemo da dokažemo i materijalno, odnosno rasporedom obavljanja dužnosti u izvršenju zadataka“, rekao je Delević.

Ističe da je slučaj „interesantan“ iz dva razloga.

„Stanišić je u svojstvu svedoka bio saslušan 2003. i 2004. godine o tom događaju. Tada, niko od svedoka odnosno saslušanih lica, nije uperio prst u njega. To je jedan momenat, drugi momenat je što je on od 1999. godine do zadnjeg puta 2019. godine, kada je uhapšen, preko stotinu puta boravio na Kosovu i niko ga nije zaustavio. To stvara posebno nespokojstvo među Srbima koji nikada nisu sigurni kada mogu da budu lišeni slobode, jer ući sto puta na Kosovo bez problema, a sto i prvi put biti uhapšen, izaziva kod drugih lica nespokojstvo i to je posebna težina ovog slučaja“, ukazao je Delević.

Njemu je određen pritvor u trajanju od trideset dana, i protiv tog rešenja njegova odbrana najavila je žalbu.

Povezani članci:

Marko Đurić: Uhapšeno raseljeno lice na Jarinju, aktivirani tajni spiskovi i lažne optužnice

Koha: Uhapšen Srbin zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u Lipljanu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.