Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da je 22. jul, dan kada Međunarodni sud pravde, 2010. godine, proglasio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom – jedan od najvažnijih datuma za državnost Kosova. Haradinaj je u članku objavljenom na Fejsbuku ocenio da je ta odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je „potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, prenosi Telegrafi.

Nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom i zbog njenog donošenja niko neće morati da ide u zatvor ali nema nikakvo pravno dejstvo i njenim donošenjem Kosovo nije dobilo ni „N“ od nezavisnosti jer se u daljem tekstu tog samo, savetodavnog mišljenja međunarodnog suda pravde, jasno da jasnije ne može biti, navodi da statusno određenje Kosova kao teritorije jedino može doneti Savet bezbednosti UN-a. Ovo nije jasno jedino vlastima u Prištini i koalicionim partnerima im, na istom zadatku, SNS-u iz Beograda.   

Predsednik kosovskih institucija Hašim Tači rekao je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde od pre devet godina – najveća međunarodna pobeda Prištine, koja je, prema njegovim rečima, otvorila put Kosova u članstvo NATO-a, EU i UN-a.

Baš tako ga je otvorila kao što evo 9 godina ništa od sva tri članstva nema osim prašine. I pepela po glavi neukom narodu. 

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o robnim berzama koji donosi osnove za razvoj robno-berzanskog tržišta, a ključna novina je veća sigurnost trgovanja koja će biti omogućena na više načina. U Srbiji se prvi put uvodi zakonska regulativa u oblast poslovanja robnih berzi.

Na “crnoj berzi” u Srbiji se kupuju i dele diplome, dobijaju tenderi i subvencije ni za šta, dobija se državni posao i enormno velika plata, monopol nad onim što ova zemlja proizvede ili uveze i svašta još. Zakonom o robnim berzama će sekta na vlasti samo stvoriti privid uređenog tržišta koje će i dalje biti isto tako crno kao i sve ostalo ali i gore jer će vlast imati poštapalicu da je zakon donela.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.