Marko Đurić: Uhapšeno raseljeno lice na Jarinju, aktivirani tajni spiskovi i lažne optužnice

Rajska Banja
Foto: KoSSev

Raseljeno lice Goran Stanišić, koji živi u opštini Mladenovac, uhapšen je u subotu na Jarinju pod optužbom za navodne ratne zločine. Iako je često dolazio na Кosovo i Metohiju, a poslednji put pre mesec dana, nije do sada imao nikakvih problema tokom poseta. Premda se ovo hapšenje dogodilo juče u popodnevnim časovima, vest je upravo nešto posle ponoći saopštenjem za medije potvrdio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, dajući nove detalje, uz osudu hapšenja i zatraživši htno oslobađanje Stanišića.

Vest o tome da je za navodne ratne uločine počinjene u Gnjilanu 15. i 16. aprila 1999 – uhapšen Srbin s Kosova sa inicijalima G.S. javila je prethodno Koha, pozivajući se na saopštenje Specijalnog tužilaštva Kosova, a preneo naš portal.

Prema raspoloživim informacijama, Stanišić, koji je uhapšen pred svojom suprugom i sestrom, odvezen je za Prištinu, naveo je nove detalje Marko Đurić.

„Goran Stanišić je raseljeno lice sa КiM i od 1999. godine živi u selu Međulužje kod Mladenovca, u kom živi i Bogdan Mitrović – simbol hapšenja na osnovu tajnih optužnica Prištine i lažnih svedočenja kosmetskih Albanaca“, istakao je u noćašnjem saopštenju.

Đurić je ovaj događaj povezao sa onim što je Aleksandar Vučić prethodno saopštio u subotu na konferenciji za medije, a koja se ticala ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i poziva Specijalnog suda da Haradinaj bude saslušan u vezi sa ratnim zločinima.

„Samo nekoliko sati pošto je predsednik Srbije najavio, počeo je predvidiv i očekivan pritisak i hajka na Srbe na КiM. Očigledna je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVК za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i kako bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima“, objasnio je Đurić.

Tvrdi i da su aktivirani „tajni spiskovi“ i „lažne optužnice privremenih prištinskih institucija“.

„Hapšenje Stanišića je još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba u cilju dovršetka etničkog čišćenja južne srpske pokrajine, naročito severa Кosova i Metohije“, tvrdi srpski zvaničnik.

To neće, međutim, „slomiti čvrstu volju srpskog naroda da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz snažnu podršku svoje države Srbije“.

Zatražio je hitno puštanje na slobodu Stanišića, a u međuvremenu, su Кancelarija za КiM i Republika Srbija obezbedili svu pravnu pomoć porodici Stanišić, istakao je Đurić.

Ova vest stiže u seriji vesti o više visokih pripadnika OVK koji su poslednjih nekoliko dana dobili poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu da se jave, među njima i bivši predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići, kao i vest koja je imala daleko najveći odjek – sada već bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.