Koha: Uhapšen Srbin zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u Lipljanu

Hapšenje policija

Kosovska policija uhapsila je danas u Lipljanu Srbina G. S. osumnjičenog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, saopštilo je kosovsko specijalno tužilaštvo, prenosi prištinska Koha u tekstu sa naslovom „Kosovski Srbin uhapšen, osumnjičen da je ubio na desetine civila u Lipljanu tokom rata“

„Specijalno tužilaštvo Kosova obaveštava javnost da je danas, optuženi G. S, srpske nacionalnosti, državljanin Kosova, uhapšen zbog sumnje da je u saizvršilaštvu sa drugim optuženima počinio krivično delo ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva'“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je delo „suprotno članu 142 u vezi sa članom 22 Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), u vezi sa članom 3. Četvrte ženevske konvencije, takođe koji se kažnjava i članom 146, u vezi sa članom 31 Krivičnog zakona Republike Kosovo“.

Iz ovog tužilaštva navode da postoji osnovana sumnja da je G. S. u periodu od 15, 16. aprila 1999, u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih jedinica vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan i okolnim mestima, „uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, prvo proterao/li albansko civilno stanovništvo iz njihovih kuća, a zatim su od porodica koje su se trudile da se sklone od napada i nasilja, okrivljeni odvojili desetine lica, koja su zatim ubili“, prenosi Koha.

Specijalno tužilaštvo je takođe zatražilo od Osnovnog suda u Prištini – Posebnog odeljenja da odredi pritvor optuženom G. S, pod sumnjom da je počinio ovo krivično delo.

Ova vest stiže u seriji vesti o više visokih pripadnika OVK koji su poslednjih nekoliko dana dobili poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu da se jave, među njima i bivši predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići, kao i vest koja je imala daleko najveći odjek – sada već bivši kosovski premijer Ramuša Haradinaja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.