Brnabić: Primeri ugrožene srpske baštine na KiM dokaz koliko je Unesko važan

Foto: Instagram/anabrnabic

„Ključna tema i politika naše zemlje je depolitizacija Uneska, što znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji“, kazala je danas premijerka Srbije, Ana Brnabić, na konferenciji za medije nakon panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu.

U Parizu se drugi dan zaredom održava Mirovni pariški forum, a danas i 41. po redu zasedanje skupštine Uneska, čime se obeležava 75 godina od osnivanja te organizacije.

Istom prilikom, u Pariz je juče otputovao i kosovski premijer, Aljbin Kurti. A za razliku od srpske premijerke, koja će govoriti na konferenciji skupštine Uneska, kosovski mediji preneli su da Kurti ipak neće imati tu priliku.

Brnabić je danas nakon konferencije skupštine Uneska, između ostalog, istakla koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine, navodeći za primer i srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, koje je upravo ova organizacija upisala u listu ugrožene svetske baštine.

„Nažalost, primer kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa Srbije na Kosovu i Metohiji je dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju nasleđa. Njihovim upisivanjem na listu ugrožene svetske baštine, čuvaju se četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji: manastiri Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške. Međutim, stotine lokaliteta i spomenika su i dalje ugroženi“, kazala je.

Brnabićka je dodala da i sama Srbija pokušava da svoje nasleđe na KiM zaštiti, ali, prema njenim rečima, to je teško.

Posle panela, odgovarajući na pitanja novinara, istakla je i da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom i da Srbija to zna, ali da veruje da su je neki drugi, odnosno Kurti, iskoristili za lobiranje.

„Unesko je organizacija koja se bavi obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima“, kazala je, dodajući da je upravo to i politika zemlje koju predstavlja.

S toga, mišljenja je, da „takozvana samoproglašena država Kosovo, nema šta da traži u toj organizaciji“ jer nije priznato od UN.

„Unesko apsolutno nije forum u kojem treba uopšte da se priča o tome da li će Kosovo koje nije priznato od strane UN, nema stolicu u UN, proglašeno je suprotno rezoluciji UN 1244 i koje ne priznaje čak više od polovine članica UN. Dakle, Kosovo nema šta da traži u Unesku“, istakla je premijerka Srbije.

Ona veruje da „neki, pre svega Aljbin Kurti“, Unesko ipak koriste za lobiranje, a to rade, kako je dodala, zbog svoje unutrašnje politike i popularnosti.

Prema njenim rečima, albanski premijer Edi Rama, to ne radi.

Brnabić je u nastavku takođe izjavila da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru, i otkrila da je sa  predsednikom Francuske Emenuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, ali pre svega u kontekstu evropskih integracija.

„Odnosno da li možemo da računamo na podršku Francuske za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru“, kazala je.

Danas je najavila i da će Srbija u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će zajedno organizovati sa tom organizacijom.

Istakla da se radi o najvećem skupu Uneska i to na jednu od najvažnijih tema za održivi razvoj i dalji ekonomski rast i napredak, ali u skladu sa ciljevima održivog razvoja Agende 20 – 30 UN.

Mirovni forum trajaće do sutra, a očekuje se, između ostalog, da se razgovara o problemima izazvanim pandemijom i unapređenju globalnog upravljanja tokom kovid-19.

Na forumu osim svetskih lidera, učestvuju i predstavnici raznih kompanija i civilnog društva, okuplja se oko 450 učesnika, uključujući potpredsednicu SAD, Kamalu Haris. Mirovni pariški forum je pre tri godine pokrenuo predsednik Francuske, Emanuel Makron.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.