Šole: Kosovo mora da dodeli veću autonomiju Srbima, naročito ZSO za Sever

Derek Šole
FOTO: Ambasada SAD u Prištini

Srbi će na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta, a Kosovo mora Srbima sa Kosova da dodeli veću autonomiju, naročito ZSO na Severu Kosova, izjavio je specijalni savetnik Stejt Departmenta, Derek Šole

Šole koji je devedesetih godina boravio u regionu u sklopu tima tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara, Ričarda Holbruka, ove nedelje je po prvi put posetio Beograd i Prištinu, sada u svojstvu specijalnog savetnika Stejt Departmenta.

Ovaj zvaničnik je u intervjuu za Financial Times opisao pristup „korak po korak“ kao potencijalni put napretka u dijalogu između, odnosno rešenja Beograda i Prištine.

Prvi korak bi bio da Srbija i Kosovo normalizuju odnose, čak i bez potpunog uzajamnog priznavanja, kao što su to učinile druge zemlje, kazao je Šole, javlja ovaj medij.

„Bar kao početni korak, to je način da se Kosovo stavi na evroatlantski put na kojem želimo da ga vidimo“, poručio je.

On precizira da je za tako nešto potrebno da obe strane pokažu spremnost za kompromise.

Dok će Srbi na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta, Kosovo mora svojim etničkim srpskim građanima dati veću autonomiju, posebno formalnu Zajednicu opština sa srpskom većinom na Severu Kosova, prenosi dalje Financial Times.

On je ujedno kazao da je kosovskom premijeru na prekjučerašnjem sastanku rekao da postoji „velika hitnost“ da se ovo telo uspostavi.

„Oni razumeju važnost toga“, dodao je Šole.

Precizira da su SAD svesne „remetilačke uloge Rusije koja je u više navrata izjavljivala podršku svom slovenskom savezniku Srbiji“, piše Financial Times.

Ovaj medij prenosi i da je Srbija dugo zavisila od ruskih energenata, ali i da je počela da diverzifikuje svoje izvore energije i smanjuje zavisnost.

Šole naglašava da je usled toga pitanje Kosova ostalo kao „poslednja poluga koju Moskva ima nad Beogradom – aspekt koji Vašington nije izgubio“.

„Razlog zašto želimo da se pronađe sporazum između Kosova i Srbije je da oduzmemo tu polugu Rusiji“, rekao je Šole, te dodao:

„Mislim da ne treba da precenjujemo taj uticaj… On je stvaran, ali priznajem da to nije razlog zašto ovo radimo.“

Nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova Šole je kazao da SAD pojačavaju diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu kako bi sprečile da „metastazira nasilje“.

„Poslednja stvar koju neko od nas trenutno želi je kriza u ovom delu sveta s obzirom na to da imamo najveću krizu od Drugog svetskog rata nedaleko od nas“, kazao je Šole.

On poručuje i da SAD ne žele kriznu diplomatiju, već da Beograd i Priština započnu da sklapaju sporazum zasnovan na predlogu Evropske unije.

„Mislim da postoji srednji put koji možemo da postignemo, inače ne bismo ulagali u ovo na način na koji jesmo“, rekao je on, dodajući da veruje da je dogovor izvodljiv, ali je i, kako prenosi Financial Times, odbio da postavi vremenski okvir.

Derek Šole u sklopu posete regionu boravio je u Beogradu i Prištini gde se sastao sa najvišim političkim predstavnicima vlasti i opozicije, ali i civilnim društvom. Više o tome u posebnim vestima:

 

Šole: Kosovo da se hitno angažuje u dijalogu sa Srbijom, ne postoji rok za sporazum, formirati ZSO u skladu sa Ustavom

Delegacija SAD predvođena Šoleom i Eskobarom održala sastanke sa Srpskom listom, Osmani i Kurtijem

Kurtijev kabinet o razgovorima sa Šoleom: Istaknuta potreba za naporima ka normalizaciji uz priznanje

Vučić nakon sastanka sa Šoleom: Očekujem od SAD-a da podstakne Prištinu da ispuni obaveze iz potpisanih sporazuma

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.