Vučić Kurtiju: Srbija ima svoje granice, one nisu ni NATO, ni ruske

Za nas teška situacija, sve zapadne sile su priznale nezavisnost Kosova, ne očekujem bilo šta lepo ili u šećerlemi da nam dođe, još jednom se predsednik Srbije požalio danas novinarima. Ipak, imao je korektan, otvoren i sadržajan razgovor sa onim kojeg je u više navrata opisivao kao mnogo važnog čoveka, inteligentnog i veoma obrazovanog – specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom.

„Pokazao je poštovanje, kao što je naša obaveza da pokažemo poštovanje prema njemu“, kazao je Aleksandar Vučić u odgovoru na novinarska pitanja nakon posete visoke američke delegacije.

U društvu kineske ambasadorke posetio je Stepanovićevo, obilazi gradilište na pruzi Novi Sad – Subotica. Komentarisao je ono što proglašava za najveći privredni i putni uspeh Srbije ikad, ali i odgovorio, ovog puta kratko na nekoliko novinarskih pitanja i o Kosovu.

Jedno od njih bilo je da prokomentariše intervjuu Aljbina Kurtija za bečki Der Standard, u kojem je još jednom kosovski premijer Srbiju opisao kao zemlju „bez demokratije“, „rusku guberniju“, te da je ruski predsednik Valdimir Putin opsednut Kosovom, o kojem priča svake nedelje, dok Srbija „vidi Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, pa čak i Severnu Makedoniju – kao privremene države, zbog svojih hegemonističkih, ekspanzionističkih ambicija“.

Kurtijevu poruku za Der Standard ocenjuje kao jednu od „očajničkih političkih poruka“.

„Kojom pokušava da sebe predstavi kao Zelenskog, mene kao Putina. Ne sekiram se, naslušao sam se gluposti u prethodnih godinu dana“, kaže predsednik.

Inače, pitanje mu je postavljeno kao zahtev da prokomentariše to da je Kurti kazao da je “granica Srbije i Kosova postala granica NATO i Rusije”.

„Nisam znao da je Kurti postao NATO u međuvremenu. Srbija ima svoje granice. To nisu ni ruske, ni NATO granice. Mi imamo svoje granice ustanovljene poveljom UN i rezolucijom 1244“, navodi.

Kurtiju poručuje: Pričaj ti šta hoćes, kako god hoćes. Pokušavaj nas da stavis negde gde nismo. Pokušavaj da staviš sebe gde nisi. Mi ne pokušavamo da stavimo ni tebe gde nisi, ni sebe. Mi imamo svoju zemlju koju volimo najviše na svetu, kojom se dičimo. Granice ne određuješ ti. Granice određuje međunarodno javno pravo“.

Komentarisao je i nedavne odgovore američkog profesora Edvarda Džozefa, nakon što je reakciju i Stejt departmenta u odbranu svog državljanina i samog Džozefa, upravo pokrenuo Vučić, rekavši da se radi o „barabi“, „čuvenom albanskom botu“, koji od Albanaca „dobija mnogo para u kešu“.

Sada je na izjavu Edvarda Džozefa da je Vučić „obmanuo“ NATO, EU, ali i Srbe na Kosovu, ironično za sebe kazao da je „mađioničar”, ali i da je pogrešio što je uopšte i spominjao tog čoveka. Ipak i danas je zagonetno spominjao mnoga saznanja za koja se obavezao da će čuvati tajnu, spominjući i aerodrom u Sarajevu, te da je Džozef mnogo toga interesantnog radio u regionu.

“On vodi hajku, jer se plaši i nije siguran da li ja znam ono što on misli da možda znam o njemu. A, to što možda znam ne pada mi na pamet da iznosim u javnost. Sve najbolje mu želim, ja znam šta je za javnost, a šta nije”, kazao je predsednik Srbije.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.