Delegacija SAD predvođena Šoleom i Eskobarom održala sastanke sa Srpskom listom, Osmani i Kurtijem

FOTO: Srpska lista/Fejsbuk

Delegacija Stejt Departmenta, predvođena visokim zvaničnikom Derekom Šoleom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, započela je danas trodnevnu posetu regionu. Kako je to bilo i najavljeno, oni su prvo boravili u Skoplju, a nakon sastanka sa makedonskim premijerom, uputili su se ka Prištini. Osim sa najvišim prištinskim zvaničnicima, američke diplomate tokom dana održale su sastanak i sa predstavnicima Srpske liste. 

Prvi sastanak koji je ova delegacija danas održala, bio je sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. Istom sastanku osim dvojice visokih zvaničnika SAD, prisustvovali su i američki ambasador, Džef Hovenijer, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Spenser Bojer, kao i drugi predstavnici iz Stejt Departmenta.

Kako je saopšteno iz kabineta Osmani, tokom razgovora su potvrđeni „odlični“ odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i posvećenost daljem jačanju saradnje.

FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Kosovska predsednica iskoristila je priliku da se zahvali Šoleu za, kako je navela, proaktivno angažovanje SAD u procesu dijaloga, jer smatra da je to ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana Kosova.

„Konačni sporazum, koji treba da se zasniva na uzajamnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu. Kosovo je spremno da nastavi, sa punom posvećenošću, da bude konstruktivna partija, koordinirana sa SAD, dajući predloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma“, kazala je Osmani.

Sa njim je, kako navode iz njenog kabineta, razgovarala o dešavanjima u regionu – i sada stavivši akcenat na „savezništvo i bliskost“ Srbije sa Rusijom i opasnosti koja, kako ona smatra, tako nešto predstavlja „ne samo za Kosovo, već i za evroatlanski savez“.

„Osmani je istakla da Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila i pretnja održivom miru u regionu“, navodi se u ovom saopštenju.

U nastavku razgovora ona je govorila o „istorijskom i neraskidivom partnerstvu između SAD i Kosova“.

Na osnovu svoje inicijative za strateški dijalog Kosova sa SAD, koju je pre šest meseci i formalno Osmani pokrenula, danas je izrazila spremnost da se taj proces ubrza.

U saopštenju iz kabineta kosovske predsednice, međutim, nije navedeno šta su na ovom sastanku, govorili predstavnici Stejt Departmenta.

Ista delegacija potom se uputila i na unapred najavljeni sastanak sa kosovskim premijerom, a u međuvremenu i sa predstavnicima Srpske liste.

Ovom sastanku prisustvovali su Goran Rakić, Igor Simić, Dalibor Jevtić i Milan Radojević.

Kako je potom navela Srpska lista, razgovarali su o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji – bez daljih preciziranja.

Derek Šole, kao i Gabrijel Eskobar, iz Prištine odlaze u Beograd, gde će se na radnom ručku sastati sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.