Patrijarh u Dečanima: Molitva koja se uznosi ovde je za sve ljude – na Kosovu i cele Vaseljene

Dečanska svetinja vekovima diše molitvom, vekovima diše svetlošću, kazao je u besedi u drevnom manastiru patrijarh srpski Porfirije. „Kad god dolazim i ovde u Visoke Dečane ali i u druge svetinje, znam da smo došli sebi i da smo se vratili kući“, ponovio je i danas

On danas boravi u Visokim Dečanima, pošto je prethodno u Pećkoj Patrijaršiji održana redovna sednice Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora.

Patrijarh je tokom besede pred dečanskim monasima i više episkopa sa kojima je došao na Kosovo, naglasio ulogu koju bratstvo manastira vrši – a to je molitva za mir i dobrobit čovečanstva i svakog čoveka pojedinačno.

„Molitva koju vi uznosite, to osećamo i znamo, uznosite za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, bez obzira kom narodu i kojoj veri pripadaju, ali i više od toga, uznosite molitvu za čitav svet, bez obzira kom narodu, kojoj boji kože pripadaju i na koji način se mole Bogu“, kazao je patrijarh.

„U manastiru je živa ljubav koja ne samo da se čuva kao Hristova ljubav, već se ona upravo molitvama dečanskih monaha rasplamsava i raznosi koncentričnim krugovima širom Vaseljene“, istakao je patrijarh.Opisujući svetinje SPC na Kosovu i u Metohiji kao žive jer imaju molitvenike i monaštvo, naveo je da upravo zbog toga srpski narod gde god da živi u svetu, kao i u Srbiji, „kuca srcem zdravlja i ljubavi“.

Ko god dolazi sa smirenjem, sa verom, istinskom molitvom ma kom se Bogu molio, i pokloni se moštima Sv. Kralja koje se čuvaju kao najznačajnija relikvija u manastiru, „blagodat Božja dejstvuje kod njega“, naveo je dalje, dodajući:

„U istinskoj pobedi nema poraženih, pobeda u kojoj trijumfuje Hristos i pobeda svih onih koji čeznu za istinom, lepotom, pravdom, za ljubavlju, smislom i punoćom postojanja“.

Zato je dolazak na Kosovo za patrijarha ne samo radost, već pre svega „doticanje same tajne večnoga života“.

„Zemlja kosovskometohijska sva je u krstu ali ne u krstu kako ga zamišlja ovaj svet kao simbolu i mestu mazohizma i trošenja i stradanja, pretvaranja u ništavilo svega onog što jesmo i što imamo bez ikakvog smisla i na kraju bez nade, nego je Kosovo i Metohija sa svim svojim svetinjama upravo u znaku krsta, jer u tom krstu kosovskom i metohijskom, sadržan je u temelju njegovom, u korenu njegovom, jeste krst Hrstov, krst hristove crkve a to znači da je u isto vreme u tajni krsta i raspeća, tajni žrtve kao izraza ljubavi, svepristuna i realnost i tajna vaskrenja“.

I danas je ponovio ono što često i vladika Teodosije u svojim besedama redovno ističe: Kosovo i Metohija nisu samo geografski pojam. Za pravoslavne Srbe ono ima duhovno značenje.

„A to znači da u temeljima Kosova leži kosovski zavet. U temelju i srži kosovskog zaveta stoji svetost a to znači da u svemu što je na Kosovu i Metohiji i što se tiče zaveta, leži Novi Zavet. To je zavet Hristov i taj zavet podrazumeva upravo tajnu krsta i vaskrsenja“, istakao je srpski patrijarh Porfirije u Vaskršnjoj besedi u Visokim Dečanima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.