Bistrički most: Policija pucala nakon što je autom udareno u njihov auto; Petković: Mladići nisu želeli da ih iko maltretira

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

U međuvremenu, o ovom slučaju se sinoć oglasio i čelnik kosovskog MUP-a, ali i Kosovska policija sa još više detalja, kako o samom incidentu, tako i o dvojici momaka u automobilu. Dželjalj Svećlja tvrdi da su policajci zbog sopstvene sigurnosti bili primorani da pucaju, te da nikakav vid nasilja nad službenicima neće biti tolerisan. Njegove navode potom je demantovao direktor Kancelarije za KiM, navodeći da su M.D. i D.S. „bežali od metaka i nisu napadali“, a da to mogu da posvedoče nadzorne kamere. Nakon oprečnih navoda jedne i druge strane, sa novim saopštenjem izašla je i Kosovska policija – iznoseći skoro stotinu krivičnih dela za koje su obojica optuženi zajedno, među kojima je i ubistvo. 

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije pucali su danas oko 11.30 časova kod punkta na Bistričkom mostu na vozilo u kojem su se nalazila dvojica Srba, izvestila je danas Kancelarija za KiM. Iz policije za KoSSev potvrđuju da su njihovi službenici otvorili paljbu, ali nakon što je vozač putničkog vozila udario u policijsko i odbio da se zaustavi.

Iz Kancelarije za KiM preciziraju da je tokom pucnjave u ovom mestu, povređen M.D, a da je njegov saputnik D.S. prošao bez povreda.

„M.D. je pogođen u predelu levog grudnog koša i ima prostrelnu ranu, s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kraljevu“, preciziraju.

Kako javlja RTS pozivajući se na informacije iz bolnice u Kraljevu, povređeni mladić nije životno ugrožen. 

I dok iz ove institucije tvrde da je na dvojicu momaka pucano, jer oni nisu „želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i i razloga Rosu policija maltretira“, iz policije navode da su službenici pucali zato što su se „osećali ugroženo“.

U odgovoru za KoSSev iz Kosovske policije objasnili su da je jedinica koja se nalazi na ovom punktu, pokušala da zaustavi vozilo u kojem su se nalazili mladići.

Međutim, oni su navodno to odbili i udarili su vozilom u policijski automobil stacioniran u ovom mestu, tvrde iz KP.

Nakon ovoga, kako dodaju, službenici su otvorili paljbu iz vatrenog oružja.

„To što su udarili u policijsko vozilo je direktno ugrožavanje života policijskih službenika, koji su, kako bi se zaštitili – pucali iz vatrenog oružja“, navode iz KP za KoSSev.

Dodaju da su nakon toga osumnjičeni pobegli sa lica mesta, a da policija pokreće istragu.

O slučaju su, kako kažu, obavestili i Policijski inspektorat.

U međuvremenu se o ovom incidentu oglasila i Srpska lista poručivši da je ranjavanje M. D. „kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od Nove godine“.

Ujedno zahtevaju momentalno povlačenje „svih Kurtijevih specijalaca sa Severa“, te hapšenje i sankcionisanje policajaca koji su danas pucali.

„Još jednom naglašavamo da dalje prisustvo ovih formacija nas može dovesti u spiralu događaja koji će nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima“, navela je Srpska lista.

U sličnom tonu reagovao je i Novi DSS, ogranak Kosovska Mitrovica, navodeći da je reč o „fašističkom napadu Kurtijevih hordi zla na dvojicu srpskih mladića“.

Uz podsećanje na prethodne incidente upitali su „šta još treba da se dogodi da bi nas naša država i međunarodni predstavnici uzeli u zaštitu?“

Pozvali su narod na jedinstvo, navodeći da je zadnji tenutak da se „odupremo svima koji pokušavaju da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta, bilo da se radi o ovakvim fašističkim napadima ili sporazumima kojima Kosovo i Metohija postaje nezavisna država“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.