SLS: Ukoliko dođe do izbora na Kosovu, spremni smo

Samostalna liberalna stranka SLS

Ukoliko dođe do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, Samostalna liberalna stranka je spremna za izborni proces i shodno podršci koju ima boriće se da bude vodeća stranka ispred srpske zajednice, jednoglasno je zaključeno na sednici glavnog odbora ove stranke. 

Samostalna liberalna stranka u proširenom sastavu juče je održala redovnu sednicu glavnog odbora u Štrpcu. Pored razmatranja periodičnog izveštaja o radu, jedna od tačaka dnevnog reda bila je i najava raspisivanja predstojećih parlamentarnih izbora na Kosovu, navode iz ove stranke.

“Današnjom sednicom u Štrpcu želeli smo da pokažemo građanima Sirinićke Župe njihov značaj za Samostalnu liberalnu stranku koji nas u velikom broju podržavaju i samim tim obavezuju na veću odgovornost da punim kapacitetom radimo u korist građana i za njihovu bolju budućnost i prosperitet”, naveo je predsednik Samostalne liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova, Slobodan Petrović.

Rukovodstvo ove stranke jednoglasno je zaključilo da su spremni za eventualne parlamentarne izbore na Kosovu, i da će se kao stranka, shodno podršci koju imaju boriti da budu „vodeća stranka ispred srpske zajednice“, naveli su.

Većina kosovskih parlamentarnih partija odmah po ostavci Ramuša Haradinaja izjasnila se u korist raspisivanja novih izbora, a predsednik kosovske skupštine i PDK, Kadri Veselji, najavio je da će preduzeti inicijativu i sazvati sednicu skupštine kako bi se izglasalo njeno raspuštanje, što je preduslov za raspisivanje izbora.

Isto je juče ponovio i Ramuš Haradinaj.

„Ukoliko predsednik bude odugovlačio, onda ćemo sledeće nedelje inicirati raspuštanje skupštine“.

U međuvremenu, kosovski predsednik, Hašim Tači, juče je započeo konsultacije sa političkim partijama, gde se diskutovalo o „političkim dešavanjima“ nakon ostavke premijera, a povodom „preduzimanja konkretnih koraka kako bi se što pre uspostavila funkcionalna i efikasna vlada“.

Tači je konsultacije započeo sa predstavnicima KTDP (Turska demokratska partija Kosova) i VAKAT iz poslaničke grupe 6+., dok će sastanci sa drugim političkim strankama biti održani u narednim danima, „u zavisnosti od dnevnog reda i kretanja unutar pojedinih političkih stranaka“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Do danas, nijedna partija koja se izjasnila u korist raspisivanja izbora nije pokrenula  zvaničnu inicijativu za zakazivanje vanredne sednice za raspuštanje skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.