Škole u srpskim sredinama na KiM kreću sa radom od ponedeljka

Škola,, školska godina
Foto: RTK2

Osnovne škole, srednje škole, kao i predškolske ustanove na teritoriji Kosova, koje rade u srpskom obrazovnom sistemu, od sledeće nedelje počinju sa radom, obavestila je predstavnike ovih obrazovnih institucija načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić, saznaje KoSSev.

„Molimo vas da obavestite učenike, nastavnike i roditelje da će 21. 09. 2020. godine osnovne i srednje škole i predškolske ustanove na teritoriji Kosova i Metohije početi sa radom u skladu sa Stručnim uputstvom za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi i školskoj 2020/2021. godini, kao i u skladu sa Stručnim uputstvom za organizovanje i ostvarivanje nastave neposrednim putem i putem učenja na daljinu za srednje škole u školskoj 2020/2021. godini“, navodi se u obaveštenju Dedić u koji je KoSSev imao uvid kroz više izvora.

Podsetimo, Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 Srbije, na sednici održanoj 11. avgusta 2020. godine, doneo je Zaključak o usvajanju Stručnog uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2020/2021. godini, Stručnog uputstva za organizovanje i ostvarivanje nastave neposrednim putem i putem učenja na daljinu za srednje škole u školskoj 2020/2021. godini i Uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole, kojima se bliže uređuju pitanja organizacije i sprovođenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu niza preventivnih i zaštitnih mera u borbi protiv kovid-19.

Stručno uputstvo za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2020-2021 godini pogledajte OVDE.

Stručno uputstvo za organizovanje i ostvarivanje nastave neposrednim putem i putem učenja na daljinu za srednje škole u školskoj 2020-2021 godini pogledajte OVDE.

Uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole pogledajte OVDE.

Potvrdu ove informacije, od same Dedić, kao i detaljnije informacije o početku rada obrazovnih institucija pri srpskom obrazovnom sistemu, međutim, nismo uspeli da dobijemo, jer se Dedić do objavljivanja ovog članka ni danas nije javljala na pozive novinara KoSSev portala.

Podsetimo, za razliku od svojih vršnjaka u centralnoj Srbiji, učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kosova koji pohađaju nastavu u srpskom obrazovnom sistemu, nisu se vratili prvog septembra u školske klupe. Umesto toga nastavilo se sa praćenjem časova preko TV-a i komunikacijom preko Viber grupa.

Ovakva odluka doneta je zbog, kako je rečeno, „loše epidemiološke situacije“, a tada je ujedno saopšteno da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim odlučiti o početku redovne nastave.

Odluka o obustavi rada do daljnjeg tada je doneta i za predškolske ustanove a takođe, kako je saopšteno, zbog „loše epidemiološke situacije“.

Da će se sa početkom nastave u školama na KiM „malo kasniti“, prethodno je izjavio Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević. Šarčević je međutim, kao razlog za odlaganje povratka u škole, osim epidemiološke situacije, naveo i to da „vlast na Kosovu nije kooperativna“.

Odluka o tome da se ne krene u srpske škole na Kosovu doneta je uprkos zvaničnim podacima o smanjenju broja novoinficiranih koronavirusom.

PKS: Ako ne rade škole zbog loše epidemiološke situacije, zašto rade kafane

Do danas nije bilo drugih zvaničnih reakcija u vezi sa odlaganjem nastave u srpskim školama.

„Partija Kosovskih Srba“ oglasila se danas sa saopštenjem za medije.

Oni smatraju da je odlaganje povratka u škole pokušaj Beograda da „odglumi neprikosnovenu moć na KiM“, kako bi se „javnost prevarila“, a da je pravi razlog to što škole u kosovskom sistemu nisu sa nastavom počele do 14. septembra.

„Naime, dok deca u centralnoj Srbiji neometano pohađaju nastavu u svojim učionicama od 01.09.2020, kao i albanska deca na Kosovu od 14.09.2020. Neko (Vlada Srbije) drži srpsku decu van svih tokova da se početak školske godine na KiM ne bi poklopio sa merama i odlukama Vlade Kosova“, poručili su.

Navode da će ovakva politika imati za rezultat „lošije obrazovanje, zloupotrebu dece u političke svrhe, nepotrebno maltretiranje roditelja da sami obavljaju nastavu u svojim kućama“.

Uputili su zahtev Vladi Srbije da „hitno prekine sa ovim ludilom“, i postavili pitanje:

„Ako nam ne rade škole zbog loše epidemiološke situacije, zašto nam rade vrtići i predškolske ustanove, zašto su otvorene kafane i kafići i zašto krizni štabovi u srpskim sredinama izjavljuju da je epidemiološka situacija znatno bolja?“

Pročitajte još:

Nastava u srpskim sredinama i sledeće nedelje onlajn putem

Priština: Sve spremno za novu školsku godinu, početak kroz dve faze i dva scenarija

Povratak u škole u srpskim sredinama odložen zbog „loše epidemiološke situacije“ ili „nekooperativnosti Prištine“?

„Danica Jaramaz“: Predškolske ustanove neće raditi zbog „loše epidemiološke situacije“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.