Nastava u srpskim sredinama i sledeće nedelje onlajn putem

Uprkos najavama mogućnosti da škole u srpskim sredinama na teritoriji Kosova počnu sa radom 14. septembra, do ovoga, kako nezvanično saznaje KoSSev, neće doći, već će se nastaviti sa primenom online modela nastave.

„Po prepruci Ministastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obaveštavamo vas da će se nastava u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova i Metohije, i u toku sledeće nedelje odvijati online“, obavestila je sinoć direktore škola načelnica Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić, nezvanično saznaje KoSSev.

Potvrdu ove informacije, od same Dedić, međutim, nismo uspeli da dobijemo, jer se Dedić do objavljivanja ovog članka nije javljala na pozive novinara KoSSev portala.

Za razliku od svojih vršnjaka u centralnoj Srbiji, učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kosova koji pohađaju nastavu u srpskom obrazovnom sistemu nisu se vratili prvog sepembra u školske klupe, već je otpočeta primena online nastave.

Ovakva odluka doneta je zbog, kako je rečeno, „loše epidemiološke situacije“, a tada je ujedno saopšteno da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim odlučiti o početku redovne nastave.

Odluka o obustavi rada do daljnjeg tada je doneta i za predškolske ustanove a takođe, kako je saopšteno, zbog „loše epidemiološke situacije“.

Da će se sa početkom nastave u školama „malo kasniti“, prethodno je izjavio Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević. Šarčević je međutim, kako prenosi Tanjug, kao razlog za odlaganje povratka u škole, osim epidemiološke situacije, naveo i to da „vlast na Kosovu nije kooperativna“.

Inače, u srpskim sredinama na KiM se već danima beleži niži broj novoinficiranih na dnevnom nivou – ispod pet, dok epidemiolozi, pozivajući građne na oprez i pridržavanje mera u borbi protiv pandemije, ujedno ističu da se epidemiološka situacija poboljšava. U Kosovskoj Mitrovici u toku je izgradnja PCR laboratorije.

Podsetimo, odlukom kosovskog ministarstva zdravlja iz avgusta meseca, početak školske godine odložen je za 14. septembar, a zbog toga što nisu bili ispunjeni uslovi u svim školama za zaštitu učenika i prosvetnih radnika u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kako je sinoć potvrđeno iz kosovskog ministarstva prosvete, učenici koji nastavu na Kosovu pohađaju pri kosovskom obrazovnom sistemu, vratiće se u školske klupe 14. septembra. Početak školske godine osmišljen je kroz dve faze – 14. i 21. septembra, i dva scenarija, a u zavisnosti od razreda koje pohađaju učenici. Nije precizirano da li će se i kako primeniti ovaj model i za škole koje rade pri srpskom obrazovnom sistemu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.