Priština: Sve spremno za novu školsku godinu, početak kroz dve faze i dva scenarija

FOTO: Shutterstock

Sve je spremno za novu školsku godinu, najavio je kosovski ministar obrazovanja i nauke Ram Ljikaj (Ramë Likaj). Nakon sastanka sa predsedništvom kolegijuma MED-a saopštio je da će do početka školske godine pri kosovskom obrazovnom sistemu doći kroz dve faze – 14. i 21. septembra, i dva scenarija, a u zavisnosti od razreda koje pohađaju učenici, prenosi Zeri.

Prva faza koja uključuje predškolski nivo i razrede 1., 2., 3., 6. i 10. započinje 14. septembra prema scenariju A na osnovu kog je predviđeno da učenici prate nastavu iz školskih klupa.

Sa druge strane, kako prenosi Zeri, učenici 5. i 6. razreda za koje takođe počinje nova školska godina 14. septembra, pratiće nastavu prema scenariju A ili B, odnosno, u školama ili kombinovanu nastavu, u zavisnosti od kapaciteta škole.

Druga faza koja počinje 21. septembra namenjena je učenicima 7., 8., 9., 11. i 12. razreda.

Nova školska godina za učenike ovih razreda počeće prema scenariju B – odnosno dva dana će slušati nastavu u školama, a tri na daljinu – online putem.

Kosovski ministar zdravlja je ujednom poručio da je svaka obrazovna institucija stvorila svoju radnu grupu, te da se u zavisnosti od infrastrukturnih uslova, broj učenika, ali i priprema koje su izvršene, odlučuje po kom će se scenariju održavati nastava.

Predsednik Ujedinjenih sindikata obrazovanja nauke i kulture na Kosovu, Rahman Jašaraj (Rrahman Jasharaj), rekao je da su nastavnici maksimalno angažovani i spremni da se krene sa novom školskom godinom.

Kako prenose prištinski mediji odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja i nauke, nova školska godina počeće sa lekcijom namenjenoj informisanju i podizanju svesti učenika o pandemiji kovid-19.

U nastavku školske godine pri kosovskom obrazovnom sistemu, barem jedan čas nedeljno biće posvećen pandemiji i informisanju učenika o zaštiti.

Podsetimo, odlukom kosovskog ministarstva zdravlja početak školske godine odložen je za 14. septembar, a zbog toga što nisu bili ispunjeni uslovi u svim školama za zaštitu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Sa druge strane, učenici na Kosovu koji prate nastavu u srpskom obrazovnom sistemu, novu školsku godinu započeli su 1. septembra. Za razliku od svojih vršnjaka iz centralne Srbije koji uglavnom  nastavu prate iz školskih klupa, đaci iz srpskih sredina na Kosovu nastavu prate online putem. Za sada nije poznato da li će škole koje na Kosovu rade u srpskom obrazovnom sistemu početi sa radom 14. septembra.

Pročitajte još:

Dedić: Nova školska godina u srpskim sredinama na KiM kreće 1. septembraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.