Situacija u Prilužju trenutno pod kontrolom, ali pada ledena kiša, meštani zabrinuti

FOTO: Prilužje danas/Veton Šaćiri

Vest je ažurirana

Kako je i najavljeno, na Kosovu posle noćašnjeg snega i prethodnih obilnih padavina, trenutno pada ledena kiša. Voda se u koritima reka povećava, čak u pojedinim tačkama i do maksimalnih kvota. Pod rizikom su nizijska naselja pored Sitnice, Laba, Ibra, Belog Drima, Drenice, dok u metohijskim mestima opasnost predstavlja i topljenje snega s planina preko bujičnih voda. Poplavljeni su delovi nekih sela, kao što su Kuzmin, Plemetina, u metohijskom kraju – Prizrenu, Đakovici, Orahovcu, Suvoj Reci i Mališevu.

Kosovski hidrometeorološki zavod najavio je sinoć nove obilne padavine u narednim danima. Upozorenje je izdao i Hidrometeorološki zavod Srbije da se obilne padavine očekuju već danas, kao i povećanje visine snežnog pokrivača, a ponegde i ledena kiša.

Našem portalu javio se čitalac Veton Šaćiri iz Romske mahale iz Prilužja, čije se domaćinstvo nalazi na oko 500 metara od Sitnice. On je zabrinut da ne dođe do poplave njegovog doma.

Uz video zapis sa lica mesta, kaže da u ovim trenucima pada kiša, te da se nivo vode povećava.

U razgovoru za KoSSev, Velibor Savić, član Odbora sela Prilužje potvrdio je da kiša i danas pada u ovom delu labskog i sitničkog kraja, ali da je situacija do sada bila pod kontrolom.

„Ja sam izašao jutros da obiđem teren pokraj Sitnice i Laba. U Labu je voda u opadanju, i u koritu je. U Plemetini je ona juče probila, izlilo se korito Sitnice u delu i poplavilo imanje, u Prilužju je voda još uvek u koritu“, kazao je Savić.

Savić je ipak izrazio zabrinutost od mogućeg izlivanja rečnih korita usled trenutnih padavina, upozoravajući na to da ukoliko ledena kiša nastavi da pada, postoji opasnost od poplava.

Navodi da su sve službe u selu u pripravnosti, te da su i u redovnom kontaktu sa Crvenim Krstom.

U Prilužju ima oko 500 domaćinstava, i zajedno sa Plemetinom, kuća i imanja se nalaze u plodnoj ravnici pored Laba i Sitnice, koje često nabujaju usled kiša i drugih padavina.

Prethodnih dana više domaćinstava u Kuzminu u opštini Kosovo Polje je poplavljeno, a vatrogasci su pre dve noći evakuisali nekoliko porodica, javio je RTV Kim.

U Orahovačkom kraju nekoliko sela bilo je blokirano još od prekjuče.

Kancelarija za KiM se takođe oglasila potvrđujući da je nekoliko srpskih domaćinstava pogođeno poplavama, a posebno na prostoru Metohije, obećavši pomoć. A preko kosovskih medija oglasio se i Ramuš Haradinaj.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je danas sa Nebojšom i Miljanom Načićem iz sela Plemetina kod Obilića, kojima je zbog poplava prethodnih dana oštećena imovina. Takođe je razgovarao i sa porodicom Jolić iz Кuzmina u Кosovu Polju, koja se takođe našla na udaru ove prirodne nepogode.

Izlivanjem reke Sitnice Načićima je poplavljeno dvorište, pomoćni objekat i podrum. Voda je uništila motorne kosačice za travu, zimnicu, zamrzivač sa hranom. Jolićima je voda poplavila deo domaćinstva, na mestu gde se izlila reka Drenica.

„Situacija u srpskim sredinama je pod kontrolom, imamo nekoliko izolovanih slučajeva u kojima je poplava napravila probleme i to već rešavamo. Pomoći ćemo da se šteta sanira i to obećanje sam dao i porodicama s kojima sam razgovarao. Pratimo situaciju na terenu, naši ljudi su u kontaktu sa građanima za slučaj da je potrebno da reagujemo. Razgovarao sam i sa predsednicima opština na severu pokrajine, da budu u pripravnosti u slučaju izlivanja Ibra“, preneo je Petković, saopštila Kancelarija za KiM.

Lider AAK posetio je put oštećen poplavama u Mališevu, čije su slike juče obišle društvene mreže. On je ovom prilikom pozvao kosovsku vladu, koja je praktično raspuštena u očekvanju novih izbora, da donese odluku o dodeljivanju hitnog fonda za neposrednu podršku svim porodicama koje su pretrpele štetu, ali je i upozorio na to da je potrebno da neko snosi odgovornost za loš kvalitet putne infrastrukture.

FOTO: Kosovo24sata, Put u Mališevu juće

Sneg i u gradovima, putevi u KM očišćeni, najavljuju se nove padavine

Kosovski Hidrometeorološki zavod: Očekuju se nove padavine i pogoršanje situacije

Poplavljena pojedina domaćinstva u KuzminuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.