Poplavljena pojedina domaćinstva u Kuzminu

Poplave Kuzin
FOTO: Jovana Cvetković

Nakon obilne kiše koja je padala prethodnih dana više domaćinstava u Kuzminu u opštini Kosovo Polje je poplavljeno, a vatrogasci su noćas evakuisali nekoliko porodica, kazala je za RTV Kim meštanka ovog sela Jovana Cvetković. Odbornik u SO Kosovo Polje, Nebojša Ćirković navodi da je nivo vode u opadanju.

Reka Drenica koja protiče kroz ovo selo izlila se nakon obilnih kiša koje su padale prethodnih dana.

„Poplava je juče krenula brzim intenzitetom da dolazi. Kuće koje su bile u samom centru sela su poplavljene, i još uvek je nemoguće doći do njih“, rekla je Cvetkovićeva.

Ona napominje da su sinoć oko 23 časa na teren izašli vatrogasci koji su evakuisali nekoliko porodica.

„Ubrzo nakon toga su došli ronioci i pripadnici Kosovske vojske. Voda se još uvek nije povukla, a par automobila je bilo zaglavljeno. Ulaz u selo je poplavljen, osim ulaza preko Slatine, ukoliko još uvek postoji mogućnost da se uđe“, navodi Jovana Cvetković.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovo Polje i odbornik u skupštini ove lokalne samouprave Ljubiša Ćirković, kazao je za RTV Kim da je nivo vode u opadanju.

„Evakuisane su dve romske porodice, voda je došla do pojedinih srpskih domaćistava. Stanje je uobičajeno usled velike količine padavina“, rekao je Ćirković.

RTV Kim piše da je pokušao da kontaktira nadležne u opštini Kosovo Polje, ali i da do objavljivanja vesti nije u tome uspeo.

KoSSev:Kancelarija za KiM: Pomoći ćemo porodicama pogođenim poplavom

U međuvremenu se oglasila i Kancelarija za KiM. Naveli su da je nekoliko srpskih domaćinstvama pogođena poplavama, a posebno na prostoru Metohije.

Kažu da će pratiti situaciju na terenu, te da su predstavnici ove kancelarije u stalnom kontaktu sa građanima i da pomažu domaćinstvima pogođenim poplavama.

Predsednici opština i privremenih organa evidentiraće štetu, dodaju.

Za to vreme, prištinski mediji, javljajući o poplavama širom Kosova usled dvodnevnih jakih kiša, prenose da se danas situacija stabilizuje.

Portparol Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Nehat Koqinaj (Koqinaj), izjavio je da je poplavama bio zahvaćen veći broj opština, ali i da se, usled prestanka ili delimičnog prestanka padavina, voda povlači, a naročito u Prizrenu, Đakovici, Orahovcu, Suvoj Reci i Mališevu.

Dodao je i da osim evakuacije stanovništva u u Đakovici u petak uveče, drugih evakuacija nije bilo, prenosi Koha.

Kosovski Hidrometeorološki zavod saopštio je da je najteža situacija bila u Metohiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.