Sneg i u gradovima, putevi u KM očišćeni, najavljuju se nove padavine

FOTO: KoSSev

Ako ga nije bilo za Sv. Nikolu i Božić, prvi pravi sneg počeo je da u nizijama pada od sinoć. Prethodile su mu veće padavine, usled kojih se više mesta na Kosovu suočilo sa poplavama, a najgora situacija je u Metohiji. Sneg je uveliko na planinama pa situaciju tamo dodatno otežavaju bujični potoci koji se slivaju ka nižim tačkama. 

U Kosovskoj Mitrovici su jutros sve ulice oćišćene i putevi su prohodni. Najpre su očišćene ulice prvog prioriteta po užem delu grada, a posebno se vodi računa o prohodnosti ulica koje vode prema bolnici, za KoSSev je potvrdio Slaviša Milosavljević, poslovođa RJ „Čistoća“.

FOTO: KoSSev

Upozorenje je izdao i Hidrometeorološki zavod Srbije da se obilne padavine očekuju već danas, kao i povećanje visine snežnog pokrivača, a ponegde i ledena kiša.

Na jugu sa Kosovom se očekuje 40 do 80 milimetara padavina, tokom dana u višim predelima će se povećati visine snega oko 30 santimetara, ponegde i više, a u nižim krajevima centralne, jugozapadne i južne Srbije oko 15 santimetara, piše u upozorenju.

Više od 48 sati na Kosovu su padale jake kiše što je dovelo do porasta nivoa i izlivanja reka. Kako je juče potvrđeno iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, situacija je ipak počela polako da se stabilizuje usled prestanka ili delimičnog prestanka padavina.

Najlošija situacija je na Belom Drimu, u dreničkom kraju, kao i na Ibru, gde je nivo vode dostigao maksimalne kvote, a što je dovelo do poplava.

U Metohiji je na pogoršanje situacije osim kiše, uticalo i topljenje snega. Problematični su i potoci koji teku iz planinskih područja.

Poplave Kuzin
FOTO: Jovana Cvetković

Iako je kosovska agencija za upravljanje vanrednim situacijama juče najavila poboljšanje situacije, kosovski hidrometeorološki zavod prognozira da će u narednim danima takođe padati kiša na celoj teritoriji Kosova, a najviše u Metohiji.

„To će dodatno pogoršati situaciju, posebno pozitivnim temperaturama koje utiču na topljenje nedavno palog snega“, dodali su.

Usled obilnih padavina i izlivanja reka poplavama su zahvaćena i domaćinstva u selima na centralnom Kosovu – Kuzmin i Plemetina.

Iz srpskog hidrometeorološkog zavoda daju prognozu za danas da će vreme u Srbiji biti oblačno sa snegom, uz formiranje ili povećanje visine snežnog pokrivača, sa jutarnjom temperaturom od minus četiri stepena do nule, i najvišom dnevnom do tri stepena.

Ako u gradovima sneg uzrokuje probleme, na planinama i u prirodi, uz svež i čist vazduh, scene su bajkovite, pa se poslednji dan Božićnih praznika takođe može iskoristiti za odlazak u obližnju prirodu.

FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.