Kosovski Hidrometeorološki zavod: Očekuju se nove padavine i pogoršanje situacije

Poplave Kuzin
FOTO: Jovana Cvetković

Usled obilnih padavina više opština na Kosovu suočilo se u prethodna dva dana sa poplavama, dok je najgora situacija bila u Metohiji. Kosovski hidrometeorološki zavod najavio je večeras da se u narednim danima takođe očekuju obilne padavine.

Više od 48 sati na Kosovu su padale jake kiše što je dovelo do porasta nivoa i izlivanja reka. Kako je danas ranije potvrđeno iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, situacija je počela polako da se stabilizuje usled prestanka ili delimičnog prestanka padavina.

Iz Hidrometeorološkog zavoda navode večeras da je najlošija situacija na Belom Drimu, Drenici kao i na Ibru, gde je nivo vode dostigao maksimalne kvote, a što je dovelo do poplava.

Dodaju da je na pogoršanje situacije u Metohiji, osim kiše, uticalo i topljenje snega.

Problematični su i potoci koji teku iz planinskih područja, poručuju.

Iako je Agencija za upravljanje vanrednim situacijama najavila da se danas situacija poboljšava, Hidrometeorološki zavod prognozira da će u narednim danima takođe padati kiša na celoj teritoriji Kosova, a najviše u Metohiji.

„To će dodatno pogoršati situaciju, posebno pozitivnim temperaturama koje utiču na topljenje nedavno palog snega“, dodali su.

Mediji na srpskom jeziku izvestili su danas da su usled obilnih padavina i izlivanja reka poplavama zahvaćena i domaćinstva u selima Kuzmin i Plemetina, kao i u Metohiji.

Večeras se oglasila i Kancelarija za KiM navodeći da prate situaciju i da će pomoći porodicama pogođenim poplavama.

Pročitajte još:

Poplavljena pojedina domaćinstva u KuzminuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.