Šest premijera ZB danas na samitu u Berlinu potpisalo tri sporazuma

Samit u Berlinu
FOTO : REUTERS/Lisi Niesner

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost profesionalaca, studenata, istraživača i profesora.

Premijeri Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Kosova – Aljbin Kurti, Crne Gore – Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski potpisali su tri sporazuma o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Sporazumom o priznanju ličnih karata olakšavaju se uslovi putovanja pojednostavljivanjem administrativnih procedura za ulazak, tranzit i kraći boravak samo sa ličnom kartom, obezbeđuje se jednako postupanje prema svim građanima regiona i ukidaju se sve postojeće vize na Zapadnom Balkanu.

Sporazumom o priznanju univerzitetskih diploma utvrđuju se zajednička pravila i postupci za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, omogućuje se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu, skraćuje se period za donošenje odluke o priznavanju na najviše 14 dana i za studente se ukidaju postojeće naknade za podnošenje zahteva za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija. Ovaj sporazum se primenjuje na javne univerzitete, a postepeno će se proširiti i na privatne.

Sporazumom o priznavanju profesionalnih kvalifikacija olakšava se kretanje profesionalaca širom regiona i omogućava se pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekata na Zapadnom Balkanu. Tim dokumentom se takođe stvara temelj za pregovore o preostale četiri regulisane profesije (babice, medicinske sestre, farmaceuti i veterinarski hirurzi) u predstojećem periodu.

Posle dve godine pregovora, sporazume su odobrili ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala nemačka vlada u okviru Berlinskog procesa.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na početku današnjeg samita da su sporazumi izuzetno važni za integraciju zajedničkog regionalnog tržišta i izgradnju integrisane zajedničke budućnosti bez unutrašnjih granica.

Povezane vesti:

Vučića brinu izjave Borelja i drugih, čak je šokiran

Borelj sa Kurtijem: Remetilačke radnje kao što je paljenje automobila na Severu su neprihvatljive

Lideri Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa potpisuju tri sporazumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.