Seljimi: Tači traži način da izbegne izbore, neke partije nisu spremne

Poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) izrazio je sumnju da do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu neće doći jer vladajuće stranke nisu spremne za njih, prenosi Gazeta Express.

Od ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja krajem prošlog meseca, na političkoj sceni u Prištini se neprestano govori o parlamentarnim izborima. Međutim, izostaje odlučnost stranaka da što pre obezbede uslove za raspisivanje izbora.

Odugovlačenje procedure raspuštanja skupštine, poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, vidi kao dokaz da kosovski predsednik, Hašim Tači i vladajuće partije nisu spremne za izbore.

„Sumnjam da ćemo ići na izbore pošto partije na vlasti nisu u svojim najboljim danima, ali činjenica je da su se sve partije sastale i da su spremne za izbore. Ima i partija koje izjavšnjavaju za izbore, a nisu spremne“, rekao je Seljimi.

Podsećamo, sednica Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o raspuštanju skupštine zakazana je tek za 22. avgust, a jedini koji su negodovali zbog, kako vide, nepotrebnog odugovlačenja ovog procesa bili su pripadnici Samoopredeljenja i Alternative.

U izjavama za javnost velika većina političkih predstavnika na Kosovu tvrdi da izbore treba raspisati što pre.

Samo oni koji su krivi ćute

Seljimi je kritikovao i odluku bivšeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja da podnese ostavku zbog poziva Specijalnog suda.

„To nije prvi poziv koji je Haradinaj primio, a nije bilo ni optužnice. Ja ne očekujem da iko bude optužen za rat OVK, a i mnogi drugi su primili poziv“.

Seljimi dodaje i da je bilo mnogo više drugih razloga zbog kog je Haradinaj trebalo da da ostavku, a podseća i da su poslanici AAK glasali za usvajanje Zakona o Specijalnom sudu.

Istovremeno, osuđuje i njegovu odluku da u Hagu ne odgovara na pitanja specijalnog tužioca.

„OVK se ne štiti ćutanjem, ćute samo oni koji su krivi“, rekao je Seljimi, prenosi Gazeta Express.

Neophodna koalicija sa LDK

Seljimi je, u skladu sa porukama svojih stranačkih kolega, u emisiji Frontal na T7 istakao i važnost koalicije svoje stranke sa LDK.

Smatra da bi se tako obezbedila većina u parlamentu za donošenje bitnih odluka.

„To je neophodno zbog većine za donošenje važnih odluka. Tu je odnos sa Srbijom, Kosovo bi zauzelo određene stavove, ne zaboravimo da je Kosovo ušlo u dijalog sa Srbijom bez platforme. I druge bitne odluke će biti donete“, rekao je, a prenosi Gazeta Express.

Istovremeno, Seljimi je isključio mogućnost koalicije sa PSD, partijom koja je nastala nakon što je 12 bivših poslanika Samoopredeljenja napustilo partiju i osnovalo novu.

Povezani članci:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Tači traži od Koalicije PAN da predloži kandidata za novog premijera, Veselji odbio, izbori za njega izvesni

Izbori na Kosovu: Da li će doći do koalicije dve najveće opozicione stranke

Kosovo bi moglo da dobije prvu kandidatkinju za premijerkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.