Selaković sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO: Svaka provokacija Prištine može da izazove nesagledive posledice

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, sastao se danas sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške pri NATO-u u Briselu. Govorili su o dešavanjima u regionu ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Selaković je sagovornike upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom u regionu, istakavši da Srbija ostaje čvrst i pouzdan stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, saopštili su iz srpskog MSP.

Srbija, kako je dodao, svoju čvrstu opredeljenost za stabilnost u regionu i mirno rešavanje svih otvorenih pitanja potvrđuje, između ostalog, i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, preko koje ekonomskom saradnjom zemalja u regionu „prevazilazimo političke nesuglasice“.

Šef srpske diplomatije osvrnuo se na situaciju na Kosovu, rekavši da je Beograd opredeljen za dijalog pod okriljem EU i postizanje kompromisnih i održivih rešenja.

Selaković je, dodaje se u saopštenju, upozorio na „obrazac delovanja Prištine, koja povlači jednostrane poteze na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Time destabilizuje situaciju na terenu, istovremeno odbijajući da sprovede obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom“, naveo je Selaković.

Ministar je ujedno upoznao ambasadore i sa položajem srpskog naroda na KiM i „serijom međuetničkih incidenata protiv Srba“.

Kao primer je naveo to što su sinoć dvojica Srba nožem izbodena u Babinom mostu, a kako je kazao, od strane Albanaca. 

Selaković je naglasio značaj angažovanja KFOR-a, u okviru mandata koji mu je poveren Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, te upozorio da bi svaka naredna „provokacija Prištine mogla da izazove nesagledive posledice“.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj situaciji u regionu zapadnog Balkana, kao i o geopolitičkim posledicama rata u Ukrajini.

Selaković je ujedno kazao da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, želi da nastavi da unapređuje partnersku saradnju sa NATO-om, budući da je „očuvanje mira i stabilnosti u regionu od zajedničkog interesa“.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške u Srbiji kao i specijalni izaslanik Norveške za zapadni Balkan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.