Kurti iznenada u Tirani sa Ramom

Vest je ažurirana

KoSSev: U međuvremenu portparol kosovske vlade Perparim Krieziu izneo je detalje povodom sastanka. Krieziu je za Klankosova.tv potvrdio da su Kurti i Rama razgovarali o „brojnim pitanjima, sa posebnim naglaskom na energetskim izazovima“.

„Premijer Kurti je danas održao radni sastanak sa premijerom Albanije Edijem Ramom. Na ovom sastanku dva premijera su razgovarala o pitanjima javne, vladine i socio-ekonomske politike na Kosovu i u Albaniji, sa posebnim akcentom na energetske izazove i razmenu koju KEK obavlja sa KESH-om“ – rekao je Krieziu.

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Bez ikakve najave za medije, premijer Kosova Aljbin Kurti otputovao je danas u glavni grad Albanije Tiranu. Prema televizijskom izveštaju Report TV premijer Kurti i premijer Rama će se sastati.

KoSSev: Kako Top Channlel Albania javlja, u pitanju je hitan sastanak koji je trajao dva sata „oči u oči“ u vili 30 u Tirani, bez daljih detalja osim fotografija koje je objavio.

Gazeta Express piše da je bilo više tema, ali razlozi sastanka i dalje nisu zvanično poznati. A2 CNN citira izvore bliske premijeru Rami koji su ipak rekli da nije bilo vanrednog razloga za sastanak.

„Nema ništa posebno, normalan ručak između dva premijera, kao i mnogi drugi ove prirode“, navodi se u izveštaju ovog medija.

Inače Report TV piše da je na sastanku bilo reči o saradnji Kosova i Albanije u oblasti infrastrukture, posebno luke Drač i železničke pruge Tirana-Priština, dok TV Kljan javlja da je tema razgovora bila i energetska kriza, koja najviše pogađa Kosovo. Druga tema o kojoj su, kako se navodi, razgovarala dvojica lidera dve vlade, je Rezolucija usvojena u albanskom parlamentu protiv izveštaja Dika Martija, koju će Edi Rama staviti na dnevni red Saveta Evrope.

Kurti se jutros sastao sa štrajkačkim savetom i nakon njegovog završetka zajedno sa ministrom finansija Hekuran Muratijem i ministarkom obrazovanja Arberie Nagavci održao je konferenciju za štampu. Međutim, Kurti nije prihvatio da odgovara na pitanja, prevremeno je napustio konferenciju jer ima važan sastanak.

Portparol vlade, Perparim Krieziu, ranije je obavestio novinare da premijer ne može da odgovara na pitanja jer će otputovati u Tiranu. Kallxo je pokušao da stupi u kontakt sa portparolom vlade, Perparimom Krieziuom, ali on nije bio dostupan.

Ova poseta Kurtija nije najavljena na dnevnom redu premijera Aljbina Kurtija.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.