Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali „alergijske reakcije“ kod službenika koji prebrojavaju glasove

Vest je ažurirana

Proces prebrojavanja glasova koji su još prošlog petka pristigli iz centralne Srbije, počeo je jutros oko 9 časova u prostorijama Ministarstva infrastrukture u Prištini, ali je ubrzo oko 11 obustavljen zbog „mirisa“ iz koverata, koji je navodno izazvao alergijske reakcije na koži lica i ruku osoba koje broje glasove, glavna je vest medija u Prištini tokom čitavog dana. Pozivajući se na izjave članova CIK-a, kao i lekare sa Infektivne klinike i KBC u Prištini, kako ovi mediji pišu, alergijske reakcije dobilo je 26 ljudi, od čega je 9 od danas, nešto pre podneva, hospitalizovano. CIK ponovo zaseda večeras. Zvaničnog tumačenja ovog događaja još uvek nema, a policija i tužilaštvo navode da su istrage u toku. To, međutim, nije prepreka za više medijskih izveštaja, koji navode da se radi o „trovanju“, direktno povezujući „trovanje“ sa kovertama.

21:20 – „Sumnjive koverte iz Srbije“ ostaju dok se sprovede istraga, 15500 koverata iz dijaspore sutra da se dopreme u CIK (Kosovo polje) – one nisu sporne

Nakon večerašnjeg vanrednog sastanka CIK-a koji je završen nešto pre 21 čas, predsednica CIK-a Valjdete Daka potvrdila da će „sumnjive koverte“ ostati u prostorijama Ministarstva za infrastrukturu, a da će oko 15 hiljada ostalih glasova pristiglih „iz dijaspore“, sutra biti poslati u CIK (U Kosovu Polju), uz policijsku pratnju.

„Oni nisu predmet istrage“, kazala je navodeći da se radi o 15500 koverti.

Sa druge strane, glasovi iz Srbije, za koje kosovski mediji čitav dan navode da navodno sadrže „otrov“, odnosno da su u pitanju „smrdljive tablete“, ostaće u prostorijama ovog ministarstva, gde su inače dopremljeni još prošlog petka, kako se ne bi, po Dakinim rečima, ometala policijska istraga, dok se ne „utvrdi jesu li opasne ili ne“.

„Ove koverte za koje se potencijalno sumnja da sadrže neku supstancu ili bilo šta drugo, ostaće na tom mestu radi ispitivanja policije i forenzičara. Još nije poznato da li se započelo sa njihovom evaluacijom, ne može se raditi dok se ne sprovede istraga, jer su one ocenjene kao opasne i nastaviće se u skladu sa procedurama“, rekla je ona, javlja Insajderi.

20:03 – Kako izveštavaju mediji u Prištini večeras?
Uprkos nedostatku zvaničnih informacija o tome šta se zaista dogodilo u vezi sa slučajem alergijskih reakcija, pre svega policijske istrage, tokom dana bilo je više medijskih izveštaja sa senzacionalističkim i kontraverznim napisima, odnosno informacijama.

Evo kako izveštava večeras nešto posle 19:30 časova Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

„Događaj u CIK-u podsetio na trovanje koje je Srbija počinila tokom 90-ih“ 

„U proleće 1990. hiljade albanskih učenika proterano je iz škole trovanjem u školama. Preko 7.000 Albanaca, uglavnom mladih ljudi, bilo je otrovano otrovnim gasovima. Simptomi su pokazali da su studenti otrovani nekom vrstom toksičnog otrova, koji je imao snažan uticaj na organizam uzrokujući trzanje mišića, mučninu, alopeciju, poremećaj osećanja i mnoge druge posledice. Neki od njih su, kako se izveštava, kasnije umrli usled velike doze otrova koji su udahnuli.

Ovog događaja danas su se prisetili i stručnjaci za bezbednost, sa izveštavanjem zvaničnika da su u biračkom centru na Kosovu 6. oktobra, glasačke koverte iz Srbije izazvale neke alergije.

Danas je 26 službenika Centralne izborne komisije otrovano tokom prebrojavanja glasova dijaspore iz Srbije. Od 26 ljudi, devet ih je hospitalizovano, od kojih su dve trudnice. Univerzitetski klinički centar Kosova objavio je da pacijenti imaju svrab i povraćaju. Proces brojanja glasačkih listića obustavljen je oko 11 sati nakon što je rečeno da koverte koje dolaze iz Srbije mirišu. To je izjavio Besnik Buzala (Besnik Buzhala) iz odeljenja za usluge glasača.

‘Otrovano je otprilike 26 službenika koji imaju alergiju na rukama i licu. Jutros smo imali te koverte i došlo je do alergijske reakcije službenika. Postoji 5 kutija od oko 80 litara koje su stigle iz Srbije’, izjavio je Buzala.

S tim u vezi, stručnjak za bezbednost Fadilj Kajtazi, objavio je na Fejsbuku status o otrovima koje Srbija koristi u tim slučajevima.

‘Srbija poseduje znanje i materijalne kapacitete za proizvodnju hemijskog oružja i bioloških agenasa’, napisao je Kajtazi na Fejsbuku. Kajtazi je uporedio današnje trovanje sa predratnim trovanjem koje je Srbija uradila na Kosovu.

‘Jedno od hemijskih oruđa koje je SDB koristila 1980-ih je ‘smrdljiva tableta’ koja je lansirana na Frankfurtskom sajmu knjiga da bi sabotirala ovaj kulturni događaj zbog prostora koji je ovaj sajam ponudio izdavačima hrvatske političke imigracije’, napisao je.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu o incidentu, a odgovorile su stranke Lista Srpska i Pokret Samoopredeljenje.

I dok poslednja želi da istraži slučaj i koverte koje su stigle iz Srbije, Srpska lista krivi Albance da je slučaj režiran“.

Ovaj prištinski portal objavio je i fotografiju (printscreen) scene onoga što je i devedesetih izvešteno kao „trovanje“.

19:40 – Kako izveštavaju mediji u Prištini večeras?

Evo kako je večeras KTV, nešto posle 19 časova, izvestila o današnjoj situaciji (Izvor: Koha/KTV; tekst je izvorno preveden sa albanskog):

„Nekoliko sati nakon što su započeli sa radom, zvaničnici CIK-a Kosova bili su primorani da isti suspenduju. To se dogodilo usled mirisa nakon otvaranja koverti sa glasačkim listićima koji su stigli iz Srbije, a čija je verifikacija započela jutros. Pored pritužbi na miris, zvaničnici su se žalili i na svrab ruku i lica. Njih devetoro zatražilo je pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru. Istražna policija i forenzičke jedinice boravile su na mestu događaja duže od tri sata, kako bi ispitale to područje. U blizini mesta gde se nalaze glasovi iz Srbije i dijaspore, bilo je i zvaničnika Centralne izborne komisije, koji nisu dali mnogo informacija. Šef sekretarijata CIK-a Enis Haljimi rekao je da će se pobrinuti da ovaj slučaj ne utiče na uspeh izbora. Kosovska policija i Specijalno tužilaštvo takođe nisu dali detalje. Potonji su van kamera rekli da se bave slučajem, te da će sutra izaći sa saopštenjem za javnost. A osim glasova iz Srbije, u zgradi Ministarstva za infrastrukturu, gde se su se brojali glasovi, bili su i oni iz dijaspore.

Službenici Izborne komisije leče se na Klinici za infektivne bolesti Kliničko-bolničkog centra. Prema direktoru bolnice Naseru Ramadaniju, njihova situacija je stabilna. Tokom dana, 9 od 26 zvaničnika CIK-a imalo je alergijsku reakciju tokom verifikacije koverti koje su stigle iz Srbije. Ramadani je dalje rekao da se preduzimaju sve neophodne mere i da će oni ubrzo shvatiti kako je ova situacija nastala. Deo rodbine, koji nisu želeli da razgovaraju pred kamerom, rekli su da im nije dozvoljeno da uđu, već su s članovima porodice samo razgovarali telefonom, zaključivši da nemaju dalje informacije. Policijski zvaničnici nisu ni dozvolili medijima da pristupe Klinici za zarazne bolesti KBC. Slučaj istražuje Specijalno tužilaštvo Kosova“.

19:15 – Sastanak CIK-a večeras

Kako javljaju kosovski mediji, u 19 sati planiran je početak sastanka CIK-a, u vezi sa današnjom situacijom navodnog „trovanja“, kako se u medijima u Prištini moglo čitati tokom dana, odnosno „alergijskih reakcija“ službenika ove komisije, pošto su, prema ovim izveštajima, došli u dodir sa glasovima poslatim iz centralne Srbije prilikom prebrojavanja. Prema ranijim navodima medija u Prištini, devet službenika je smešteno u Klinički centar u ovom gradu.

18:13 – Veselinović dao izjavu policiji, oduzet mu telefon

Član CIK-a ispred Srpske liste, Stevan Veselinović, koji je po sopstvenom priznanju danas, sa još nekoliko posmatrača srpske nacionalnosti bio prisutan u prostoriji u kojoj su se brojali glasovi iz Srbije, a koji je ubrzo izbačen iz te kancelarije, dao je danas izjavu policiji u svojstvu svedoka, izjavio je njegov advokat Negovan Šaranović.

Iako Šaranović navodi da je Veselinović „hteo da da izjavu“, on isto tako čin davanja izjave karakteriše kao „privođenje“ i to privođenje „u jednom od kafića“.

„Razlog privođenja, odnosno zadržavanja je taj što je gospodin Veselinović hteo da da izjavu u svojstvu svedoka i iz tog razloga je bio privreden u jedan od kafića u centru Prištine. Tom prilikom Veselinoviću je oduzet privatni telefon uz izdavanje potvrde o privremenom oduzimanju predmeta”, rekao je Šaranović u telefonskoj izjavi za RTK2.

On je za RTK2 takođe naveo da je njegovom braniocu, Veselinoviću, „oduzet privatni telefon jer je snimao mesto gde su bile smeštene kutije sa glasovima iz Srbije i dijaspore“.

Veselinović je ranije danas izjavio da on, kao ni drugi posmatrači CIK-a srpske nacionalnosti koji su danas učestovali u prebrojavanju glasova iz Srbije, nisu iskusili zdravstvene probleme koje su navodno prijavile njihove kolege Albanci.

17:57 – AAK: „Plazma će se vratiti na Kosovo“

Mnoštvu kontroverzi i senzacionalističkih novinskih natpisa o današnjim dešavanjima u Prištini, pridružio se i zvaničnik AAK, Burim Ramadani. On je događaje u prostoriji za prebrojavanje glasova iz Srbije povezao sa povratkom Plazme na Kosovo. Kosovsku javnost upozorava da to ne dozvoli.

„Plazma će vratiti na Kosovo. Očekujte da se ovo dogodi i nakon sumnjivih koverti sa otrovom iz Srbije. Zato što ukidanje taksi i uvođenje reciprociteta, znači Plazma na Kosovu. Ko hoće Plazmu, naći će Plazmu. Ljudi, dodajte reciprocitet taksi. Ne tražite zamenu onom što je nezamenjivo“, napisao je funkcioner AAK Burim Ramadani na svom Fejsbuk profilu.

17:06 – Indeksonline: „Ekskluzivno: ovo su dve osobe koje su donele otrovne koverte iz Srbije!“

„Više od 20 službenika Centralne izborne komisije su otrovani danas zbog prokrijumčarenih koverata iz Srbije čiji je transport bio neregularan“, navodi Indeksonline u najnovijem ekskluzivnom tekstu o današnjim dešavanjima u Prištini. Prethodno su preneli i mišljenje „stručnjaka za bezbednost“ koji je objasnio da je Srbija koristila već oprobane „smrdljive tablete“ da „otruje službenike CIK-a“.

Ovaj medij navodi da je  na Kosovo stiglo oko 5.000 glasova, od kojih je CIK odobrio 3.782 koje je srpska Kancelarija za vezu, na čelu sa oficirom za vezu, Dejanom Pavićevićem, koji je istovremeno i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prevezla iz Kosovske Mitrovice u Prištinu. Uz Pavićevića, kao odgovorne za transport navodno otrovanih koverata sa glasovima iz Srbije, označen je i njegov zamenik, Predrag Nikolić.

Jedna od briga, kako dalje navodi Indeksonline je i to što su ti glasovi, pre prevoženja do Prištine, jednu noć, ostali u Mitrovici.

Da su glasovi iz Srbije prevezeni uz logističku podršku Kancelarije za vezu, saopštili su ranije danas i iz Samoopredeljenja.

Ranijih godina za transport glasova glasača koji su se prijavili za glasanje putem pošte, organizovao je OEBS, dok je glasove prikupljao Komesarijat za izbeglice Republike Srbije. Ove godine, kako je OEBS sam saopštio, nisu učestvovali u transportu glasova iz Srbije.

O današnjem incidentu mediji uglavnom izveštavaju na senzacionalistički način, dok zvaničnih objašnjenja od nadležnih još uvek nema.

16:51 – Samoopredeljenje (LVV) traži odbacivanje glasova iz Srbije

LVV oglasio se povodom slučaja, kako navode „trovanja zaposlenih u službi za glasanje putem pošte“, traže dvostepenu istragu događaja.

„Državni organi treba da ispitaju uzrok trovanja kao i to što paketi pristižu iz Srbije na organizovani način. Ovi paketi nisu poslati putem pošte, kako je predviđeno Zakonom o izborima, već ih je na ilegalan način unela srpska Kancelarija za vezu. Ovakvi, nelegalno dopremljeni glasovi, moraju biti odbijeni“, navode iz ove stranke.

U isto vreme LVV traži da se nastavi proces prebrojavanja drugih glasova koji su iz dijaspore pristigli na Kosovo putem pošte.

Nijedan organ vlasti na Kosovu, od policije, preko tužilaštva, do samog CIK-a nije dao zvanično objašnjenje toga šta se danas dogodilo prilikom prebrojavanja glasova iz Srbije, dok su iz prištinskog KBC-a saopštili da su primili pacijente sa blagim svrabom i bez znakova infekcije.

Ipak, većina medija i političkih aktera u Prištini o ovom događaju govori kao o „trovanju“.

Isto tako, bez potvrde zvaničnih organa i pre preliminarne istrage, iz Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju daju svoju verziju događaja – u toku je pokušaj krađe glasova Srpske liste i njihovo pripisivanje drugim srpskim političkim opcijama, tvrde.

16:18 – Tužilac: Čekamo forenzički izveštaj

Tužilac zadužen za istragu o tome šta se dogodilo u prostorijama (kosovskog) Ministarstva infrastrukture gde su brojani glasovi koji su prethodno pristigli iz centralne Srbije, rekao je za Insajderi da je forenzički tim ispitao mesto i da sada čeka na njihov izveštaj.

„Svaki materijal za koji se sumnja da može da sadrži neku supstancu se sada forenzički ispituje. Dok prvi rezultati forenzičke analize ne budu dostupni  ne možemo znati šta su sledeći koraci“, rekao je tužilac, Kujtim Manuši (Kujtim Manushi) Insajderiju, prenosi Zeri.

Istovremeno, direktor kosovskog Instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani, navodi da će zdravstveni status pacijenata biti poznat tek nakon 24 do 48 sati.

Za sada, dodaje, njihovo stanje je stabilno i sprovode se sve neophodne analize, prenosi Zeri.

16:08 – Sekretarijat CIK-a: Pokušavamo da saznamo šta se dogodilo

Izvršni direktor Sekretarijata CIK-a, Enis Haljimi (Enis Halimi), rekao je da su iz ove institucije bili u procesu proveravanja glasova van Kosova kada je prijavljeno da se širi miris iz nekih koverata.

Foto: Koha

„Čekamo na policiju da istraži situaciju. I dalje nije jasno šta se dogodilo. CIK će odlučiti šta dalje sa ovim materijalom. Mi smo ovde da osiguramo da ne dođe do narušavanja izbornog procesa. Proces ima nekoliko pojedinosti kada su i u pitanju glasovi iz Srbije. Ovde se nalaze svi glasački listići koji dolaze van Kosova i vodićemo računa da ne dovedemo u pitanje izborni proces,“ rekao je Haljimi, prenosi KTV.

On naglašava da CIK radi zajedno sa nadležnima da otkrije šta se tačno dogodilo.

15:34 – „Stručnjaci za bezbednost“ o uzroku „trovanja“ i pre zvanične istrage

Dok nadležni kosovski organi i dalje ne izlaze sa informacijama o tome kako je došlo do toga da više službenika CIK-a koji su vršili brojanje glasova iz centralne Srbije iskuse alergijske reakcije jer je, kako ponavljaju, istraga u toku, a lice mesta izolovano, kosovski Indeksonline prenosi status „stručnjaka za bezbednost Fadilja Kajtazija“ (Fadil Kajtazi) koji ima navodne ekskluzivne informacije.

„Srbija poseduje znanje i ima materijalne kapacitete da proizvede hemijsko oružje i biološke reagense“, navodi ovaj stručnjak dodajući da je ovo još jedna od „subverzivnih aktivnosti koje srpski državni aparat sprovodi na Kosovu“.

Kajtazi je mišljenja da je navodni otrov upotrebljen danas razvijen u institutu u Zemunu i da se naziva „smrdljiva tableta“. Ovo sredstvo je, prema rečima ovog stručnjaka korišćeno i ranije.

Inače Kosovska policija je ranije izjavila da je mesto u kom je došlo do brojanja glasova izolovano, a Indeksonline ne navodi da li je Kajtazi imao pristup tom mestu i na osnovu individualne istrage došao do iznesenih zaključaka.

15:14 – PKS: Odbacujemo izjave Srpske liste

Iz Partije kosovskih Srba, čiji se lider Aleksandar Jablanović spominje u saopštenju Srpske liste kao jedna od osoba u čiju korist su navodno iscenirani današnji događaji u prostoriji gde su brojani glasovi iz Srbije, odbacuju tvrdnje Srpske liste.

Poručuju da u Prištini nemaju saveznike koji bi im pripisali glasove, a poručuju da, s druge strane imaju dokaze o „krađi glasova na izborima održanim 6. oktobra“ koje su dostavili relevantnim institucijama i stranim posmatračkim misijama.

„Podsećamo gospodu iz Srpske liste da su nama strane i nepoznate njihove kriminalne metode krađe glasova, zastrašivanja i ucenjivanja ljudi, kao i spaljivanje imovine političkih neistomišljenika“, navodi se u saopštenju PKS.

Srpska lista je ranije danas optužila Prištinu da je navodno iscenirala „trovanje“ službenika CIK-a kako bi glasove Srpske liste pripisali „Kurtijevim Srbima“, imenujući pritom Nenada Rašića, Slobodana Petrovića, Radu Trajković i Aleksandra Jablanovića.

15:06 – Eljezi bez zvaničnog saopštenja: Istraga se sprovodi

Dok prištinski mediji nastavljaju da izveštavaju o „trovanju“ službenika CIK-a koji su bili u kontaktu sa glasačkim kutijama iz Srbije, nadležni nastavljaju da odbijaju da daju detalje o tome šta se dogodilo.

Nakon portparola policije, Dauta Hodže, i portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, odbio je da da izjavu o tome šta se desilo dok je istraga u toku.

„Trenutno ne mogu ništa da kažem. Kontaktirajte Policiju i Tužilaštvo. Da razjasnim, do incidenta nije došlo u Centru za brojanje i rezultate, već u prostorijama Ministarstva infrastrukture gde je lociran centar za glasanje. Rad u Centru za brojanje i rezultate nastavlja normalno“, rekao je Eljezi, prenosi Koha.

14:45 – O dešavanjima u CIK-u i u Washington Post-u

Vest iz Prištine preneo je, pozivajući se na agenciju Associated Press, i Washington Post.

U ovom tekstu navodi se da je veći broj članova Centralne izborne Komisije hospitalizovan nakon što su iskusili zdravstvene probleme nakon otvaranja glasačkih kutija iz Srbije.

U tekstu se dalje navodi da je 26 službenika prijavilo svrab i crvenilo na koži, ali dodaju da zvanične potvrde od policije o tome šta se tačno dogodilo, nema.

Tumačenje događaja od strane Kancelarije za Kosovo i Metorhiju i Srpske liste, nije preneto.

14:40 Mediji: „Otrovano“ devet žena, među njima dve trudnice; Lekar: Nema simptoma infekcije

Prištinski KBC navodi da je devet žena danas navodno otrovano supstancom koja se nalazila u kovertama sa glasovima iz Srbije, među kojima su i dve žene. Pacijenti koji su „otrovani“ su iskusili alergijsku reakciju, ali je njihovo stanje stabilno, javlja Gazeta Express.

Međutim, u istom članku, Gazeta Express prenosi i izjavu direktora KBC koji navodi da su pacijentkinje prijavile blagi svrab i da nema znakova infekcije.

„U 11:58 na Odeljenje za infektivne bolesti Kliničko-bolničkog centra u Prištini primljeno je 9 pacijentkinja, od kojih su dve trudne, koje su prijavile blagi svrab na rukama. Dve od njih imaju i mučnine. Sve su prijavile osećaj nelagodnosti i straha. U nijednom od slučaja nema simptoma infekcije i u dobrom su opštem stanju“, rekao je direktor KBC-a za Gazetu.

14:22 – Na lice mesta u CIK došao i specijalni tužilac

Kako javlja Gazeta Express, pozivajući se na potvrdu portparola Specijalnog tužilaštva, Ekrema Ljutfijua (Hekrem Lutfiu), u zgradu CIK-a gde je navodno došlo do trovanja osoba koje su brojale glasove glasača iz Srbije koji su se prijavili za glasanje putem pošte, stigao je i specijalni tužilac.

Međutim, policija nikome ne dozvoljava pristup mestu na kom je došlo do brojanja glasova jer je ono pod izolacijom.

13:59 – Kancelarija za KiM i Srpska lista: Kradu glasove Srpskoj listi

„Upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da se priprema manipulacija srpskim glasovima na Kosovu i Metohiji, a sve sa namerom da se pošto-poto u prištinski parlament mimo volje našeg naroda ugura neki Kurtijev Srbin“, reakcija je Kancelarije za KiM na vest iz Prištine, da je brojanje oko 3.000 glasova pristiglih iz Srbije za minule parlamentarne izbore na Kosovu obustavljeno nakon navodnog „trovanja“ osoba koje su prebrojavale ove glasove.

Njihove sumnje su da je ovaj incident orkestriran od strane „šovinista i ludaka“ koji žele da „Radu Trajković i druge Kurtijeve Srbe izvuku iz ponora izborne katastrofe“.

Za Prištinu imaju poruku i da se „ne igraju sa stabilnošću regiona“.

Slične navode imaju i iz Srpske liste. Oni optužuju više kosovskih institucija za „krađu srpskih glasova u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Jablanovića i ostalih poslušnih Srba“.

Prema navodima Srpske liste, u prostoriji u kojoj su se brojali glasovi, našli su se i srpski posmatrači koji nisu iskusili zdravstvene probleme koje su prijavile kolege Albanci.

13:49 – Kosovska policija i hitna služba stigli na lice mesta

Službenici CIK-a koji su navodno otrovani nepoznatom supstancom koja se nalazila u kovertama sa glasovima koji su stigli iz Srbije, upućeni su u prištinski KBC na lečenje.

Foto: Koha

Kosovska policija je u međuvremenu stigla u KBC i ne dozvoljava pristup inficiranim osobama.

Prema navodima posmatrača nevladine organizacije Germia, Špetima Šujakua (Shpetim Shujaku), inficirane osobe su prebačene na infektivno odeljenje.

„Ja lično nisam imao problema, ali 6 radnika su, nakon što su postupili po uputstvima koje su dobili u porodičnom medicinskom centru, prebačeni na Odeljenje infektivnih bolesti. I preostale radnike koji su bili na licu mesta sada pregledaju u urgentnom centru“, rekao je on, prenosi Koha.

S druge strane, nema zvanične potvrde o tome kako je došlo do toga da veći broj službenika CIK-a iskusi alergijsku reakciju tokom brojanja glasova.

Kako je za Kohu izjavio portparol Kosovske policije, Daut Hodža (Daut Hoxha), policija je dobila informacije, ali nije iznosio dalje detalje o uzrocima, upućujući novinare na CIK i zdravstvene institucije.

12:16 – Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali „alergijske reakcije“ kod službenika koji prebrojavaju glasove

Glasovi raseljenih iz Srbije koji su dovezeni na Kosovo nekoliko dana izazivaju kontroverzu u kosovskoj javnosti. Najpre je prištinska Koha javila da je prevoz glasova na teritoriju Kosova, od glasača koji su se registrovali da na kosovskim izborima glasaju putem pošte, urađen u organizaciji MUP-a Srbije, te da se sumnja u određene manipulacije sa tim glasovima.

Tema glasova putem pošte koji su dovezeni na Kosovo, bila je juče tema i na sastanku CIK-a, ali kako su mediji javili, odluka u vezi sa ovim glasovima nije bila doneta.

Bez obzira na medijske izveštaje ovih dana, Gazeta Express je javila da jutros ipak počelo prebrojavanje oko 3.000 glasova glasača koji su se prijavili da putem pošte glasaju na kosovskim izborima, a koji su iz Srbije.

Ipak, prema najnovijim informacijama Gazete Express, preko 26 osoba koje prebrojavaju glasove su „otrovane“, zbog čega je proces prebrojavanja glasova obustavljen.

„Imamo oko 26 službenika koji su otrovani i imaju alergijske reakcije na rukama i licu. Alergijska reakcija se pojavila nakon što smo dobili jutros koverte. Imamo 5 kutija“, rekao je za Gazetu Express Besnik Bužala, iz Centra za usluge glasača.

Protiv prihvatanja glasova preko pošte pristiglih iz Srbije, pobunila se juče i nevladina organizacija Germin. Navode da, to što glasovi iz Srbije preko pošte stižu organizovano, predstavlja dupli standard u odnosu na glasove građana iz dijaspore koji individualno plaćaju poštarinu. Imali su i drugih tehničkih zamerki.

„Sve koverte su istih boja, istog oblika. Tako da postoje sumnje tu, zatim, činjenica da je sve te glasove na Kosovo dovezla jedna osoba, predstavlja dupli standard. S jedne strane, ne prihvataju se glasovi naših migranata koji su kasno stigli, a prihvatamo 3.700 glasova iz Srbije koji su stigli u petak i koji su u potpuno istim paketima i u istom formatu“, rekla je predstavnica ove nevladine organizacije, Liza Gaši, prenosi Indeksonline.

Povezani članci:

KOHA: Sumnja se da je srpski MUP doneo glasačke listiće na Kosovo

CIK: Sledeće nedelje prebrojavanje uslovnih glasova i glasova putem pošte

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.