Kurti i zvanično mandatar, od danas teče rok za formiranje vlade

Tači Kurti
Foto: Koha

Vest je ažurirana

12:48 – Kurti nije otišao na sastanak, dekret prosleđen LVV?

Aljbin Kurti nije otišao na sastanak zakazan za 12:00, prenose kosovski mediji pozivajući se na svoje izvore. Te se, kako navode, ne očekuje da Kurti ode u predsedništvo kako bi preuzeo dekret, već je isti predsedništvo prosledilo kancelariji LVV.

12:40 – Tači prosledio skupštini dekret o imenovanju Kurtija za mandatara

Kosovski predsednik, Hašim Tači, danas je objavio dekret kojim Aljbina Kurtija imenuje za mandatara za sastav nove vlade i taj dokument je prosledio kosovskoj skupštini.

Ukaz Tačija
Foto: Fejsbuk, Hašim Tači

„Nakon prihvatanja predloga za mandata za formiranje kosovske vlade zvanično sam prosledio predsednički dekret za premijera u Skupštinu Republike Kosovo. Ovo je vrlo važan korak za formiranje novih institucija. Ustavni rok za formiranje Vlade Kosova počinje danas“, poručio je Tači na Fejsbuku.

11:10 – Kurti još jednom pozvao LDK na postizanje dogovora i još jednom odbio njihovu ponudu

Nakon najnovijeg razvoja događaja u Prištini, lider LVV, Aljbin Kurti, oglasio se putem video poruke na Fejsbuku u kojoj je još jednom odbio najnoviju ponudu LDK o sastavljanju vlade, ali i izrazio nadu da će ubrzo nastaviti sa pregovorima.

„Predlog Pokreta Samoopredeljenje za premijera kao pobednika na izborima 6. oktobra, želeli smo da pošaljemo predsedniku, nakon dogovora sa LDK. Na konstitutivnu sednicu Skupštine 26. decembra išao sam bez dogovora, a kod predsednika 6. januara otišao sam bez prethodnog dogovora. I sada, dve nedelje nakon tog četvorominutnog sastanka, još uvek nemamo dogovor o novoj vladi“, poručio je Kurti.

Nakon još jednog poziva koji je lider LDK, Isa Mustafa, uputio Samoopredeljenju da „dobro razmotre njihovu poslednju ponudu“, te da neće biti više sastanaka sa Kurtijem ako je ne prihvati, Kurti je ipak odlučio da ostane pri svom stavu.

Najnoviji predlog LDK podrazumeva ukupno 12 ministarstava od čega bi po 5 pripalo LDK i LVV, a dva manjinama, dok bi poslanik LDK obavljao funkciju predsednika skupštine do trenutka kada bude odabran predsednik iz redova LDK, nakon čega bi mesto predsednika Skupštine preuzeo LVV.

„Danas svoj predlog šaljemo pismeno predsedniku. Nismo prihvatili poslednji predlog lidera LDK, ali bili smo veoma spremni za dalje sastanke sa ciljem pronalaženja drugih alternativa koje bi bile prihvatljive za obe strane. Verujem da se možemo vratiti i moramo vratiti pregovaračkom stolu. U narednim danima sastaću se i sa predstavnicima manjina“, zaključio je Kurti.

09:42 – Ubrzo nakon što je LVV za budućeg mandatara kosovske vlade predložio predsednika ove stranke, Aljbina Kurtija, kosovski predsednik, Hašim Tači, pozvao ga je da mu uruči dekret o imenovanju.

Kako prenose kosovski mediji, Tači je pozvao Kurtija u kosovsko predsedništvo u 12:00.

09:40 – Pokret Samoopredeljenje pismom upućenim kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, kao što se i pretpostavljalo, za budućeg mandatara kosovske vlade predložio je predsednika ove stranke, Aljbina Kurtija, prenose kosovski mediji.

Predlog za budućeg premijera dostavljen je uprkos zastoju u pregovorima o koaliciji između LVV i LDK – stranaka pobednica na oktobarskim izborima koje još uvek ne uspevaju da pronađu zajedničko rešenje za formiranje vlade.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, nakon konstituisanja skupštine u više navrata je pozivao Kurtija da mu prosledi ime mandatara ispred njegove stranke, kako bi ga Tači, formalnim dekretom predsednika proglasio osobom odgovornom za predlaganje buduće vlade Kosova.

Današnjem imenovanju ujedno je prethodila jučerašnja najava Hašima Tačija da bi mogao samoinicijativno da proglasi lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija, za mandatara buduće vlade Kosova, preneli su kosovski mediji.

Od trenutka preuzimanja mandata, Kurti će imati rok od 15 dana da novoj Skupštini predloži sastav vlade.

Iako je danas LVV uputilo predlog kosovskom predsedniku za budućeg mandatara, ipak na predlogu dnevnog reda sastanka predsedništva skuštine, koji je za danas sazvao novi predsednik, Glauk Konjufca, nema razgovora o Vladi. Glasanje o vladi nije na predloženom dnevnom redu, međutim, nije isključeno da ta tačka bude predložena i usvojena.

Pismo Kurtija Tačiju
FOTO: Koha

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.