Nova zatezanja između LVV i LDK: Pismo Kurtija nije i zvanično odbijanje predloga koalicije

Vlada Kosova

Lideri stranaka pobednica na oktobarskim izborima na Kosovu – Aljbin Kurti i Isa Mustafa, prestali su da se sastaju kako bi razgovarali o formiranju koalicije i prešli na komunikaciju putem pisama. U pismu koje je lider Samoopredeljenja (LVV), Aljbin Kurti, poslao na adresu lidera LDK, Isi Mustafi, kako su preneli kosovski mediji, LVV odbija predlog LDK da mesto predsednika Skupštine dobije LDK, sve do izbora za predsednika Kosova. Iz LDK, sa druge strane, poručuju da u pismu nema odgovora na njihovu ponudu.

Ubrzo nakon što je saopšteno da je LDK uputio predlog, iznet usmeno na sastanaku lidera stranaka pobednica na oktobarskim izborima 8. oktobra Samoopredeljenju u pisanom obliku, Avdulah Hoti iz LDK juče je isti objavio na svom Fejsbuk profilu.

Prema ovom predlogu, LDK želi da ima predsednika Skupštine do izbora kosovskog predsednika, a zatim će ta pozicija ponovo biti vraćena Samoopredeljenju. Ujedno predloženo je da sastav vlade ostane kao onaj prvobitno planiran – sa ukupno 12 ministarstava od čega bi po 5 pripalo LDK i LVV, a dva manjinama.

Već je istog dana bilo jasno da LVV ovaj predlog neće biti uvažen. Da će LVV odbiti taj predlog, povrdili su u emisiji Rubikon na KTV poslanici LVV, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) i Liburn Aliju (Liburn Aliu).

Međutim, tokom jučerašnjeg dana, Kurti je u novom pismu objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici Samoopredeljenja potvrdio isto. Poručio je Mustafi da je šteta što je on odlučio da prekine razgovore o koaliciji, dodajući da je primoran da mu piše pisma.

Pozvao je LDK da se vrate razgovoru o koaliciji.

Lider LVV je dao do znanja Mustafi da neće diskutovati o predsedniku skupštine, pošto bi prema njegovom mišljenju, to bilo nedemokratski, a LDK poziva da, ukoliko se kaju zbog toga što su na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova dali podršku izboru Glauka Konjufce za predsedavajućeg, sada pokrenu inicijativu za njegovu smenu.

„Vi imate pravo da se kajete i da tražite od parlamentarne grupe LDK-a da se takođe kaje i da preduzme inicijativu da razreši novog demokratstkog predsednika Skupštine Kosova g. Glauka Konjufcu. Bilo je desetine glasova protiv g. Konjufce 26. decembra 2019. Dakle, osim što imate pravo, vi imate i mogućnosti da razrešite g. Konjufcu. Stoga, ja vam ne mogu pomoći na ovom putu“, napisao je Kurti u pismu.

Podsećamo, pre konstitutivne sednice kosovske skupštine, u javnosti je bilo rašireno uverenje da su LVV i LDK, u sklopu koalicionih pregovora dogovorili da mesto predsednika Skupštine Kosova pripadne LDK. Zato je nominacija Glauka Konjufce, drugog čoveka LVV bila iznenađenje za sve, ponajviše LDK. Iako su poslanici ove partije glasali za njegov izbor, oni kasnije nisu krili nezadovoljstvo jednostranom odlukom Kurtija, kako su je nazvali.

U međuvremenu, pismo je stiglo u sedište LDK, nakon čega se oglasio predsednik ove stranke, Isa Mustafa, rekavši da ono „nije zvanično“.

„Ne smatram da je to zvaničan odgovor. Ono što vam mogu reći je da smo zainteresovani za završetak ovog procesa, pronalaženje načina za postizanje dogovora, kako bi institucije mogle da se uspostave i da se ova agonija završi“, rekao je on.

Potom je i poslanik LDK, Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), novo pismo Samoopredeljenja nazvao nezvaničnim.

„Nigde u pismu nema odgovora na ponudu koju smo juče dali“, izjavio je Hoti.

U sinoćnjem gostovanju u emisiji Rubikon na KTV Hoti je takođe govorio o pismu Aljbina Kurtija. Rekao je da je ono neprimerno i da „nema smisla“. Optužio je Samoopredeljenje da se „cenka kao na pijaci“ dok za LDK kaže da samo želi „ravnopravnost u upravljanju“, te da je povećanje broja ministarstava „neshvatljivo“.

Dodaje i da bi LDK otišao na sastanak ukoliko budu pozvani od strane Samoopredeljenja, ali samo da potpišu sporazum koji su oni sami predložili.

„Ako Samoopredeljenje prihvati našu ponudu, potpisaćemo je. Dugo smo razgovarali. Ako žele koaliciju sa LDK, to je forma koju tražimo, a kako oni postižu dogovor unutar stranke, njihov je problem“, zaključio je Hoti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.