KOHA: Samoopredeljenje objavilo novu ponudu za LDK, predlaže povećanje vlade na 14 ministarstva

Isa Mustafa i Aljbin Kurti
FOTO: Isa Mustafa i Aljbin Kurti/ Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Besnik Bisljimi (Bislimi), potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje, objavio je na Fejsbuku poslednju ponudu koju je ova stranka dala LDK za formiranje vlade. Takođe je potvrdio izveštaje o porastu vlade sa 12 ministarstva na 14.

Rekao je da je ponuda poslata sinoć predsedniku LDK Isi Mustafi. Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje smatra da je napravljen veoma veliki kompromis, jer će spremnost da se poveća broj ministarstava (od kojih LVV uopšte nema koristi) samo „iskazati nezadovoljstvo javnog mnjenja, da će nas s pravom napasti jer prelazimo sa predizbornog obećanja posle izbora da ćemo smanjiti broj ministarstava na 12”.

Cela objava:

Predlog Samoopredeljenja za formiranje koalicije sa LDK

Na poslednjem sastanku sa timom LDK rečeno nam je da će naš predlog za postizanje koalicionog sporazuma biti upućen glavnom odboru njihovog političkog subjekta na procenu (prihvatanje ili odbijanje). Dakle, besmisleno je tvrditi da čekaju nove predloge od Samoopredeljenja! Naš predlog (kao četvrti kompromis u okviru istog sastanka) sinoć je pisanim putem upućen predsedniku Mustafi. Prilikom izrade ovog predloga, Samoopredeljenje smatra da je napravljen veliki kompromis, jer će nas spremnost da se poveća broj ministarstava (od kojih LVV uopšte nema koristi) samo izložiti nezadovoljstvu javnosti, te će nas s pravom napadati zbog prelaska sa predizbornog obećanja posle izbora, da ćemo smanjiti broj ministarstava na 12 – na postizbornu (situaciju). Većina scenarija koji se danas navode u medijima nisu izvedeni iz prvobitnog predloga, već su nastali iz nagađanja koja neprekidno kruže medijima.

S obzirom na činjenicu da se zemlja nalazi na vitalnom raskršću koje će snažno odrediti izglede i orijentaciju zemlje ka odlučnim promenama – ka boljem ili ka daljem uranjanju u kriminal, korupciju i bedu, vrlo je važno da odluka (preporuka) članova glavnog odbora LDK bude tačan odraz njihovih očekivanja i uverenja. Pokušaj da nametnu svoje stavove ranijim javnim izjavama osoba koje su od početka nagoveštavale da ne vole koaliciju sa LVV može se pokazati izuzetno štetnim u kontekstu ozbiljnosti trenutka u kojem se nalazimo.

Takođe mi je važno da je javno mnjenje u ovom trenutku svesno ključnih elemenata predloga LVV koji je upućen predsedniku Mustafi, tako da prilažem dokument u nastavku.

Predlog upućen predsedniku Mustafi

Poštovani predsedniče LDK, g. Iso Mustafo,

Kao deo naših razgovora o formiranju vladajuće koalicije, na našem poslednjem sastanku u četvrtak, 9. januara 2020., dao sam konačni predlog sporazuma između naša dva entiteta. Prema vašem zahtevu iz naše najnovije komunikacije, takođe ga šaljem u pisanom obliku:

1. Povećajmo broj ministarstava u vladi, sa 12 na 14, u tom slučaju Samoopredeljenje ima 5 ministarstva, a Demokratski savez Kosova 6 ministarstva. Dodatno ministarstvo LDK dolazi kao deo jednog od najvećih ministarstava koje ima LVV. Tri ministarstva imaju manjine, što je predviđeno Ustavom Republike Kosovo. Vredi napomenuti da prema ranijem sporazumu, prvi potpredsednik vlade pripada LDK, dok drugi potpredsednik vlade pripada LVV.

2. Ministarstvo kulture, omladine i sporta je podeljeno tako da (resor) kultura i omladina pripadnu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnologije, dok je sport pri Ministarstvu zdravlja. Ministarstvo uprave lokalne samouprave i Ministarstvo regionalnog razvoja su dva od tri ministarstva dodeljena manjinama. Treće ministarstvo je Ministarstvo zajednica.

3. Pravi se jedna zajednička formulacija za pitanje Predsednika Republike Kosovo na osnovu početnog nacrta LDK koja obuhvata stav prema aktuelnom predsedniku, nastojanja za konsenzus i ograničenja prema eventualnim poravnanjem sa bivšim PAN-om.

Nadam se da ćete prihvatiti naš predlog i da ćemo bez odlaganja formirati vladu i sprovesti usaglašen program o formiranju vlade.

S poštovanjem,

Aljbin Kurti, predsednik LVVPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.