Vučić: Pritisak za ukidanje taksi veći; Haradinaj: O ekonomskim problemima na konferenciji koja će se završiti priznanjem

Foto: Al Jazeera

„Trebalo je da kaže to svom stranačkom kolegi Kadriju Veseljiju,“ komentar je predsednika Srbija Aleksandra Vučića na izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija koji je za RTK rekao „dugujemo mirovni sporazum novim generacijama“. Dodao je i da svojim sagovornicima u Prištini ne može da veruje, ali da razgovor sa njima nema alternativu. U isto vreme, Haradinaj danas poručuje da nije zainteresovan za novi „beskonačni proces“, već samo za višednevnu konferenciju kojom će se pored priznanja rešiti i drugi problemi Beograda i Prištine, pa i oni ekonomske prirode.

„Pa lepo, ali kad se vrati u Prištinu, Kadri Veselji ima za prištinsku javnost sasvim drugu poruku. Ja mislim da svi mi dugujemo mlađim generacijama i onima koji dolaze mir,“ poručio je predsednik Vučić svom kosovskom kolegi i ponovio da se ponašanje Tačija i njegovih „stranačkih kolega“ razlikuje od konteksta u kom poruke šalju.

„To su njihove igre. Kad su pred svetom onda imaju lepe poruke, da bi u svetu rekli vidi što su ovo pristojni i fini ljudi, a kad su u Prištini onda za domaću javnost imaju sasvim drugačiju poruku,“ objašnjava.

Svojim prištinskim kolegama predsednik Vučić kaže da ne može da veruje, ali ipak ne vidi alternativu, te će se stoga on vratiti razgovoru sa onima sa kojima „sedite u petak i nešto se dogovorite kako da se očuva stabilnost i mir, a u ponedeljak se dogodi nešto sasvim suprotno…dakle mi smo u petak uveče sedeli, oni su u ponedeljak ujutru hapsili Marka Đurića“.

„Da se bijete? Da nečija tuđa deca ginu? Da momci kao vi (novinarima), da vas šaljem u rovove ili šta? Nije, nego moramo da nastavimo da razgovaramo bez obzira na to što znamo da ne možemo baš da imamo poverenja,“ objašnjava predsednik Vučić svoje buduće namere u odnosima prema Prištini.

Dodao je i da ne veruje da će Kosovo lako ukinuti takse, ali da se nada da hoće.

„Ja se i dalje nadam da hoće, mislim da je pritisak na njih sve veći,“ naveo je Vučić.

Najnoviji poziv SAD na ukidanje taksi: Kosovo ne može da ugrožava naše strateške interese bez posledica po bilateralne odnose

Ozbiljan pritisak na kosovske vlasti da ukinu odluku o taksama i nastave dijalog sa Srbijom odista je i stigao danas u vidu saopštenja za javnost američke ambasade u Prištini u kom se upozorava da ne treba pretpostavljati da blizak odnos Kosova i SAD-a štiti Kosovo i „njegov status nezavisne države od odluka na međunarodnoj sceni“, posebno ako su te odluke u suprotnosti sa strateškim interesima SAD.

Ovo je prvo javno obraćanje američke ambasade nakon sastanka sa kosovskim premijerom i predsednikom skupštine na kom se navodno diskutovalo o zahtevu Amerike da Kosovo suspenduje odluku o taksama.

Nakon ovog sastanka nije bilo zajedničkog saopštenja, a kosovski premijer, Ramuš Haradinaj tada je poručio:

„Ovo je neko drugo Kosovo, ono koje donosi odluke kao suverena država. Odluku o taksi smo doneli sami, bez konsultacija, a ona može ostati (na snazi) zauvek.“

Haradinaj ponovo: Priznanje pa takse

Međutim, nakon današnjeg redovnog sastanka Vlade Kosova, kosovski premijer Ramuš Haradinaj komentarisao je natpise u kosovskim medijima koji su tvrdili da su on i evropski zvaničnici postigli konsenzus o stvaranju uslova za ukidanje taksi i to „recipročnim ekonomskim sporazumom“. On navodi da će o eventualnom ekonomskom sporazumu sa Srbijom Kosovo odlučiti kada bude bio spreman i sporazum o priznanju.

„Predvideli smo jednu mogućnost, da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocenimo da postoji osnova za postizanje sporazuma, mi bi smo bili spremni da suspendujemo odluku (o carini) radi jedne konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju, ali ne za jedan beskonačni proces. Ukoliko je pripremljen sporazum o priznanju, daćemo šansu sporazumu. Ne želimo da ometamo sporazum ili da kasnimo sa njim. Ali, nećemo više ići po principu ‘jedan po jedan’, već će biti sve odjednom,“ istakao je Haradinaj za Radio slobodna Evropa, prenosi RTK2.

Haradinaj je dodao da ceni Hanovu ponudu za pomoć, ali je i poručio da je to poglavlje povezano sa temom priznanja nezavisnosti Kosova.

„Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazumu, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces“, kazao je Haradinaj, prenosi RTK2.

On je kazao da konferencija može da traje dva, tri ili sedam dana, ali da ona treba da se završi „jednom zauvek“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.