Ovo je neko drugo Kosovo koje donosi odluke kao suverena država, takse mogu ostati zauvek

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Izvor: Prishtina Insight (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za medije održanoj danas, da bi taksa na robu koja ulazi na Kosovo preko Srbije i Bosne i Hercegovine mogla da ostane na snazi zauvek.

Sastanak premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Skupštine Kadrija Veseljija i američkog ambasadora Filipa Kosneta (Philip Kosnett) u utorak ostavio je debatu o ukidanju takse od 100 posto, koja je na snazi od decembra, nerešenom.

KoSSev: Izjava kosovskog premijera u suprotnosti je sa saopštenjem predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, koji je nakon istog sastanka saopštio da će buduće „odluke kosovskih institucija o važnim procesima biti u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima“.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Haradinaj je insistirao da je donošenje odluke o nastavku carinske takse odgovornost kosovske vlade.

„Ovo je neko drugo Kosovo, ono koje donosi odluke kao suverena država,“ rekao je on. „Odluku o taksi smo doneli sami, bez konsultacija, a ona može ostati (na snazi) zauvek.“

Pritisak od strane Sjedinjenih Država da se suspenduje ova odluka izazvao je debatu o kosovsko-američkim odnosima na političkoj sceni Kosova, kao i o pitanju ko u vladajućoj koaliciji treba da preuzme zasluge za nametanje takvih sankcija.

Zahtevi SAD u vezi sa povlačenjem taksi podržani su od strane kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je kritikovao premijera Ramuša Haradinaja zbog pogoršanja odnosa sa SAD, jer insistira na neukidanje taksi.

„Odnosi sa Sjedinjenim Državama su važniji od bilo kakvih izbornih interesa i šta god da ugrožava američke investicije na Kosovu, sigurno nema podršku naroda Kosova,“ rekao je Tači na konferenciji za medije u ponedeljak.

Sve veća kritika i pritisak da se ukine povećanje takse od 100% stvorila je mogućnosti za neslaganje i tenzije između članova vladajuće koalicije PDK-AAK-Nisma, poznate pod nazivom PAN.

KoSSev: Podsećamo, u intervjuu Milomiru Mariću aprila prošle godine, kosovski premijer je poručio da Kosovo nema vremena da razmišlja o stvarima koje se dešavaju u svetu i da po pitanju spoljašnje politike pripada klubu zemalja čiju politiku vodi Amerika.

„U svetskoj politici, ja kao čovek kažem to, ali i kao država Kosovo nemamo svoju vanjsku politiku, mi pripadamo u jedan klub zemalja i taj klub vodi Amerika, znači u vanjsku politiku mi idemo posle Amerike, i to nama nije uopšte teško da kažemo otvoreno. Mi nemamo ni vreme da mislimo šta se zbiva u svet. Ako oni nemaju neki polažaj onda smo mi u teškoći, jer moramo da mislimo. Ako oni imaju svoj onda mi samo idemo sa time,“ rekao je Haradinaj tada.

Poslanici Demokratske partije Kosova, PDK, nisu konkretno komentarisali izjave predsednika Tačija, međutim, naveli su da odluku o taksama treba doneti zajedno sa SAD i Evropskom unijom.

„Kadri Veselji je zahtevao i obećao da će postojati koordinacija sa partnerima, a odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao našim glavnim partnerom, neće biti uzdrman (poljuljan),“ poslanik PDK Zenun Pajaziti rekao je BIRN-u u nedelju.

U međuvremenu, Haradinajeva stranka u koaliciji, Alijansa za budućnost Kosova, AAK, prilično je čvrsta u pružanju podrške taksama.

Šef poslaničke grupe AAK, Ahmet Isufi rekao je BIRN-u da taksa na srpsku robu treba da ostane na snazi i naglasio da ona neće pogoršati američko-kosovske odnose.

„Nametanje taksi je odluka koju je donela vlada kao rezultat destruktivne politike Srbije prema Kosovu i očigledno je da se odnosi SAD i Kosova neće pogoršati, već će se unaprediti,“ rekao je on.

Prema Isufiju, pored taksa nametnutih srpskoj državi, trebalo bi nametnuti i druge mere.

„Srpski političari lobiraju kako bi osigurali povlačenje priznanja Kosova, kao i za zaustavljanje pristupanja Kosova međunarodnim mehanizmima i organizacijama,“ rekao je on.

Preuzimanje zasluga za iniciranje taksi na robu koja dolazi iz Srbije od strane PDK služi samo za postizanje političkih poena za stranku, rekao je Isufi.

“Važno je da odluka potiče od Vlade, a to je ključno pitanje, ostalo je jednostavno politički interes PDK,” dodao je on.

Sa druge strane, iz opozicione stranke Samoopredeljenje navode da ne treba ukinuti takse od 100 odsto.

Poslanica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu izjavila je za BIRN da zahtev predsednika Tačija za ukidanje odluke nema nikakve veze sa odnosima SAD-a i Kosova.

„Samoopredeljenje je od 2006. tražilo potpuno ekonomski, politički i trgovinski reciprocitet sa Srbijom, tako da smatramo da Haradinajeva vlada ne bi trebala, ni pod kojim okolnostima, da se povuče od ove odluke,“ rekla je ona.

„Ne verujem da bi prijatelj kao što su Sjedinjene Države, koji je stalno pomagao Republici Kosovo, pogoršao odnose sa Kosovom zbog taksi.“

Budućnost takse

Stručnjaci sada smatraju da je budućnost takse od 100 odsto u rukama vlade, a njeno neukidanje zavisi od razvoja procesa dijaloga sa Srbijom.

Politički analitičar, Ramuš Tahiri izjavio je za BIRN da su Haradinaja ostavili da sam preuzme krivicu oni sa kojima zajednički vlada.

“Predsednik je izjavio da bi zasluge za takse trebalo pripisati PDK-u. Enver Hodžaj predložio je povećanje taksi od 10 posto, dok je Kadri Veselji predložio povećanje taksi od 100 posto,” rekao je on. „Međutim, čini se da se polako distanciraju od preuzimanja zasluga za takse i okrivljuju samo Ramuša Haradinaja.“

Tahiri smatra da će takse biti uklonjene ove nedelje zbog procesa dijaloga sa Srbijom.

“Verujem da će taksa biti uklonjena nakon sastanka sa ambasadorom, a koji će se danas održati, imajući u vidu razmišljanje ’da se utre put dijalogu’ i da se održe dobri odnosi sa SAD,” rekao je on.

U međuvremenu, Arton Demhasaj iz Cohu-a (Ustani), kosovske nevladine organizacije koja se bavi antikorupcijskim pitanjima, rekao je da Tači ne odlučuje o povlačenju taksi ili njihovom neukidanju.

„Predsednik Tači nije taj koji je nametnuo taksu, a istovremeno ne bi trebalo da daje obećanja o ukidanju carina, jer nije u njegovoj nadležnosti da to učini, niti ta odluka zavisi od njega. Odluku donosi vlada i od nje ona zavisi,” dodao je on.

Prema Demhasaju, taksa bi mogla da bude suspendovana ako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

„Ako postoji međunarodna garancija za Kosovo, posebno garancija SAD i EU da je sveobuhvatni sporazum sa Srbijom moguće ostvariti za kratko vreme, praćen priznanjem Kosova, onda bi se taksa mogla privremeno obustaviti. U suprotnom, ne bi trebalo da bude uklonjena jer je taksa neka vrsta pritiska na Srbiju,” rekao je Demhasaj.

U novembru 2018. godine, kosovska vlada je prvobitno nametnula taksu od 10 odsto na proizvode koji ulaze na Kosovo iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nekoliko dana kasnije, ova taksa je povećana na 100 odsto.

Prema zvaničnicima vlade, izvršna odluka doneta je kao kaznena mera zbog srpske diplomatije koja je lobirala protiv neuspelog pokušaja Kosova za učlanjenje u međunarodnu organizaciju kriminalističke policije, INTERPOL, u novembru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.