SAD pozvale Vladu Kosova da razmotri odluku o valuti, Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć Srbima na Kosovu

FOTO: Ambasada SAD

Pozivamo Vladu Kosova da ponovo razmotri ovu odluku, konsultuje se sa zajednicama koje su pogođene, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena da se sprovedu odluke, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na njene građane, navela je u pisanoj izjavi za KoSSev ambasada SAD u Prištini.

Centralna banka Kosova donela je krajem decembra uredbu da od 1. februara jedina dozvoljena valuta na Kosovu bude evro, čime se praktično obustavlja dinarski platni promet u većinski srpskim sredinama.

I premda je ovu odluku srpski predsednik praktično najavio znatno ranije, od kada je ova informacija objavljena prošle nedelje, listom se nižu reakcije osuda iz Beograda.

Međunarodna zajednica upućuje poruke zabrinutosti, kao i pozive da se odluka „razmotri“.

Za KoSSev, portparol ambasade u Prištini, navodi da su zabrinuti za to da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu.

„Prema kosovskom zakonu i kao što je navedeno u obavezama koje je Kosovo preuzelo prilikom nezavisnosti prema Ahtisarijevom planu, Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu“, navodi se u odgovoru.

To je razlog da SAD nastavi da podstiče Kosovo da ispuni svoju obavezu, a ona je:

„Da uspostavi Asocijaciju opština sa srpskom većinom (ZSO). ZSO je primarni mehanizam kroz koji bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira“.

U odgovoru se ističe i to da je građanima Kosova koji legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku.

„Institucije koje pružaju ključne usluge – kao što su obrazovanje i zdravstvo – moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom“, naglašavaju.

„Priznajemo ovlašćenja Centralne banke Kosova da upravlja propisima i smernicama u okviru svog mandata kao jedinog legitimnog entiteta finansijske administracije u Republici Kosovo. U potpunosti podržavamo njene napore da obuzda pranje novca i zaustavi mehanizme za finansiranje terorizma na svojoj teritoriji“, sa druge strane se zaključuje u odgovoru portparola ambasade za KoSSev.

 

Pročitajte još:

Bisljimi: Oni koji pozivaju da sprovedemo odluku suda o Dečanima, kažu da član Ustava za evro ne treba primenjivati

Sunjog: Uredba CBK o platnom prometu uticaće na srpske sredine, zabrinut sam zbog kratkog roka za prilagođavanje

Rašić: Biće rešen platni promet iz Srbije, nema razloga za brigu, predlog – da kompanija dobije licencu za dinare

Hil o ukidanju dinara na Kosovu: Izbegavati nepotrebna iznenađenja i jednostrane akcije

Petković: Beograd počeo sa diplomatskim razgovorima kako bi sprečio ukidanje platnog prometa na KiM

Mijačić: 87,000 korisnika na Kosovu zavisi od srpskog budžeta, primena uredbe o dinarima povećaće siromaštvo

Bisljimi: Uredbom se ne ukida upotreba dinara jer to nikada nije ni bilo dozvoljeno, evro je oduvek bio jedina zvanična valuta na Kosovu

Srbi u Gračanici razočarani zbog najave o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom

Vučić o ukidanju platnog prometa, SNV: Unapred dogovoren sporazum sa Prištinom

Dinari sa bankomata i šaltera od februara u slamaricu, evro jedina valuta

Lajčak o najavama mogućeg ukidanja platnog prometa: Verujem da neće dovesti do opasne situacije

Vučić: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija Srbima, u operaciju će krenuti početkom februara

Vučić: Imamo najavu da će da upadnu u Poštansku štedionicu, da će Priština ukinuti platni promet iz Srbije i zabrani dinare

KOHA/Suroi: Posle Banjske pratite novacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.