Lajčak o najavama mogućeg ukidanja platnog prometa: Verujem da neće dovesti do opasne situacije

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Evropska unija će uskoro izaći sa stavom – poručio je danas Miroslav Lajčak, nakon navoda Aleksandra Vučića da je Priština najavila da će da razmotri prekidanje platnog prometa iz Srbije.

U izjavi za medije u Davosu gde se održava Svetski ekonomski forum, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine kaže da je upoznat sa najavama o ukidanju platnog prometa – „i više od toga“.

Kaže da je o ovoj temi razgovorao sa šefom pregovaračkog tima Prištine za dijalog, Besnikom Bisljimijem.

„Zamolio sam ga da mi da odgovore na nekoliko bitnih pitanja i prosledio sam tu informaciju u Brisel, naše službe analiziraju situaciju. Očekujemo da će jako brzo da izađu sa nekim zajedničkim zvaničnim stavom“, kazao je Lajčak.

Upitan o tome da li će biti „opasno“ ukoliko Priština ukine platni promet sa Srbijom, Lajčak je odbio da u ovom trenutku iznosi bilo kakve ocene. Nada se pronalasku rešenja.

„Verujem da neće postati opasno, verujem da ćemo pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica“, optimističan je Lajčak.

Predsednik Srbije je još juče kazao, takođe iz Davosa, da je Priština najavila da će razmotriti da prekine platni promet iz Srbije, dinare na Kosovu, kao i da planiraju „upad“ u Poštansku štedionicu.

Danas je precizirao da će kosovske vlasti navodno u tu operaciju krenuti već početkom februara.

Kazao je i da je o ovoj temi razgovarao upravo sa Lajčakom i da je njega, a prethodno i američkog diplomatu, Džejmsa O’Brajena, zamolio da „zaustave Kurtija“.

Ukidanje platnog prometa bi, kazao je Vučić, značilo „ne tihi, već glasni odlazak Srba sa Kosova i Metohije“.

Pročitajte još:

CBK povlači novčanicu od 500 evra, reguliše promet drugih valuta, ništa bez licence CBK

Vučić: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija Srbima, u operaciju će krenuti početkom februara

Vučić: Imamo najavu da će da upadnu u Poštansku štedionicu, da će Priština ukinuti platni promet iz Srbije i zabrani dinarePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.