Vučić: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija Srbima, u operaciju će krenuti početkom februara

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Priština je najavila da će razmotriti da prekine platni promet iz Srbije, dinare na Kosovu, kao i da planiraju „upad“ u Poštansku štedionicu, kazao je sinoć srpski predsednik iz Davosa. Danas precizira da će kosovske vlasti u tu operaciju krenuti već početkom februara.

Drugi je dan Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu. Danas se srpski predsednik sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog koji u Briselu Beograd vodi sa Prištinom, Miroslavom Lajčakom.

Nakon tog susreta kaže da su teme razgovora bile upravo najave iz Prištine. I evropskog diplomatu, ali i sinoć američkog, Džejmsa O’Brajena – zamolio je da zaustave Kurtija.

„I njega i O’Brajena, sa kojim sam se sastao sinoć – upozorio sam i zamolio da pomognu u tome da se zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog, jer on želi da onemogući isplate plata i penzija za naše ljude, za zdravstvo, prosvetu i institucije Srbije“.

Ako to učini, kaže Vučić, to bi značilo „ne tihi već glasni odlazak Srba sa Kosova i Metohije“.

„Ja se nadam i verujem da to nije u interesu Evrope i sveta“, ističe.

Kaže da je tražio podršku za „obične ljude koji žive na KiM“:

„Da im se omogući u skladu sa sporazumima da ostanu da žive u svojim kućama, na svojim ognjištima, na svojim teritorijama u skladu sa principima koji su potpisani 2015. godine, a koji smo potpisali Isa Mustafa i ja, ali i u skladu sa novim evropskim planom“.

Kaže da ako neko taj plan, koji su napravili Nemci i Francuzi, želi da poništi – „šta Srbima ostaje?“.

„To je najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada“, smatra.

On će, dodaje, dati sve od sebe da sa problemom upoznaju sve. Osim što je već deo njih obavestio, kaže, razgovaraće o tome i sa Francuzima, Nemcima i Italijanima.

„Svi će razumeti i moraju da razumeju o čemu je reč, a reč je o pokušaju progona srpskog staovništva sa KiM. To je suština svega. Nadam se da će pomoći da do toga ne dođe“, naglašava Vučić.

Vučić je i juče iz Davosa govorio u istim tonu i sa istim porukama, ali i početkom prošle godine. Na dan postizanja Evropskog sporazuma iz Brisela je poručio sledeće:

„To su 22 principa koja smo potpisali i koja su za nas od presudnog značaja. Bukvalno od presudnog značaja za srpski narod. I ako to neko ne razume, znači da ne razume realnost. Ukoliko bi nekome premudrom i prepametnom palo na pamet da ukine platni promet između BG-PR, moje pitanje bi bilo – Kako ćemo da isplatimo plate učiteljima, nastavnicima, profesorima, lekarima, medicinskim sestrama?“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.