Dinari sa bankomata i šaltera od februara u slamaricu, evro jedina valuta

FOTO: KoSSev

Evro je jedina dozvoljena valuta na Kosovu, navodi se u najnovijoj Uredbi Centralne banke Kosova.

„Jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija – u gotovini u platnom sistemu u Republici Kosovo je evro, takođe, jedina valuta prema članu 11. Ustava Republike Kosovo i članova 16. 17 i 18 Zakona br.03/l-209 o Centralnoj banci Republike Kosovo“, navodi se u članu 34. o gotovinskom plaćanju Uredbe CBK.

U sledećem članu naglašeno je da je CBK jedina monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na Kosovu.

Što se tiče ostalih valuta, u ovoj Uredbi, navodi se da one koje nisu evri na Kosovu mogu da se koriste „samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku“ ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri.

Takođe, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Kada je u pitanju zamena valuta, na Kosovu se od sada može vršiti isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK da vrše ovakve usluge.

„Sve druge odredbe, koje su u suprotnosti sa ovom uredbom, stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ove Uredbe“, stoji u jednoj od odredbi.

Inače, uredba će stupiti na snagu od 1. februara.

Još jedna od odluka je i ta i da se od 1. februara iz opticaja povlače novčanice od 500 evra radi zaštite od širenja falsifikovanja novca.

Iako se u ovoj Uredbi na spominju dinari, da će oni nestati sa Kosova, to već dva dana za redom najavljuje prvi čovek Srbije.

Da će se obustaviti platni promet Srbije, posredno je danas „de fakto“ potvrdio i izaslanik EU Miroslav Lajčak.

„Upoznat sam sa tim. Razgovarao sam sa Besnikom Bisljimijem“, kaže. On međutim, veruje da ukoliko do toga dođe, „da to neće dovesti do opasne situacije“, odnosno, da će se pronaći rešenje „bez negativnih posledica“.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcioniše na Kosovu i nakon rata 1999. godine u većinskim srpskim sredinama.

Dinari su preko Trezora u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim delatnostima.

Povezani tekstovi:

Lajčak o najavama mogućeg ukidanja platnog prometa: Verujem da neće dovesti do opasne situacije

Vučić: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija Srbima, u operaciju će krenuti početkom februara

Vučić: Imamo najavu da će da upadnu u Poštansku štedionicu, da će Priština ukinuti platni promet iz Srbije i zabrani dinare

KOHA/Suroi: Posle Banjske pratite novacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.