Bisljimi: Oni koji pozivaju da sprovedemo odluku suda o Dečanima, kažu da član Ustava za evro ne treba primenjivati 

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) odgovorio je Evropskoj uniji da treba da insistiraju na tome da se odluke Ustavnog suda sprovode u svim slučajevima, a ne da se izabere omiljena.

Evropska unija i Nemačka uputile su juče i danas kritike Vladi zbog pritiska na pravosuđe, ističući da odluke Ustavnog suda moraju biti izvršne, uključujući i odluku od 19. maja 2015. godine u slučaju Manastira Visoki Dečani.

KoSSev: Nakon što je na to, odnosno da se posle osam godina konačno sprovede odluka Ustavnog suda Kosova o zemljištu manastira Visoki Dečani, pozvao šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, danas je isto uradio i nemački ambasador na Kosovu Jern Rode.

Rode je zapravo kazao da deli zabrinutost svog evropskog kolege.

Poručio je da vladavina prava a la carte ne otvara put ka Savetu Evrope i Evropskoj uniji.

„Podrška Kosovu na njegovom putu evropskih integracija nam je pri srcu, ali i Kosovo mora da učini svoj deo“, napisao je danas Rode.

Bisljimi danas kaže da ti „isti prijatelji“ kažu da ne treba primenjivati član 11. Ustava – koji kaže da na Kosovu cirkuliše samo jedna valuta.

Centralna banka Kosova odlučila je da evro bude jedina valuta na Kosovu, što je izazvalo međunarodne kritike zbog „isključenja” dinara.

„Ustav se mora ili sprovoditi u celini ili se ne sprovodi. U jednoj odluci postoji insistiranje EU da se u potpunosti primeni Ustav, kao što je slučaj sa manastirom Visoki Dečani, a u vezi sa članom 11 koji kaže da samo jedna valuta treba biti u opticaju na Kosovu – isti ti prijatelji kažu da se ovo ne primenjuje. Ustav je ili svetinja i mora se sprovoditi, ili mi se beru trešnje. Ako je potrebno ubrati trešnju, mi to radimo, ali ako se sprovede, insistirajte da se to sprovede u svim slučajevima”, rekao je on na konferenciji za medije danas.

Prema njegovim rečima, svaka njegova izjava o pravosudnom sistemu potvrda je nemešanja u pravosuđe.

Pita se da li su sudovi nezavisni.

„Imam dve opcije: ili da razgovaram sa sudijama kroz paralelne mehanizme i utičem na njihovu odluku, pa onda ne moram javno da izjavljujem da sam postigao cilj, da sam ometao pravdu, ili da da se ne mešam u pravdu, da javno izjavljujem zabrinutosti koje imam. Svaka moja javna izjava o problemima sa pravosudnim sistemom je potvrda nemešanja u pravosuđe. Javno pokazujem da imam nezadovoljstvo, a nisam izabrao put intervencije. Pitanja koja treba da postavite: Koliko su naši sudovi nezavisni? Jasno je da su sudovi nezavisni od vlade, ali da li su potpuno nezavisni? Ako ne, od koga zavise, ko utiče na odluke koje donose naši sudovi? Ako kritikujem neku odluku, to je zato što ta odluka nije nezavisna. Zato što bih voleo da sudija odlučuje na osnovu elemenata bez uplitanja spolja, bilo unutar ili van Kosova”, naveo je Bisljimi.

Pročitajte još:

Sunjog: Primeniti odluku suda o zemlji V.Dečana; Članovi vlade da ne narušavaju nezavisnost pravosuđa svojim izjavamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.