Mustafa: Funkcija predsednika pripada PDK, Haradinaj: U ovim okolnostima izbori jedino rešenje

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednik LDK, Isa Mustafa, kazao je da mesto premijera pripada njegovoj stranci, predsednika parlamenta Pokretu Samoopredeljenje, dok mesto predsednika pripada PDK.

Sukobi unutar vladajuće koalicije na Kosovu se uvećavaju, ali uprkos tome, predsedavajući Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa i dalje misli da je ova vlada stabilna.

Mustafa je na pitanje da li LDK prihvata svog koalicionog partnera Ramuša Haradinaja kao predsednika rekao da ova pozicija pripada trećoj stranci po redu, odnosno PDK.

„Nismo eksplicitno razgovarali o poziciji predsednika u ograncima LDK koji donose odluke. Verujemo da je lako razdvajanje najviših državnih odgovornosti dobro za zemlju i demokratiju. Samoopredeljenju pripada mesto predsednika parlamenta prema Ustavu kao stranci koja je na izborima 6. oktobra 2019. izašla sa jednim poslanikom više od LDK-a, LDK pripada mesto premijera i mesto predsednika pripada najmoćnijoj stranci u Skupštini. Ali sve se može promeniti uz dogovor koji osigurava aktivno učešće dve trećine u glasanju u parlamentu, a ne samo volju vladajuće koalicije ili njenog dela“, rekao je Mustafa za siri.net, prenosi Gazeta Express.

KoSSev – Haradinaj: U ovim okolnostima izbori su jedino rešenje

O mestu predsednika danas je govorio i lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je pre tri meseca zvanično kandidovan za tu funkciju ispred svoje stranke.

Kaže da su izbori jedino rešenje, u slučaju da vladajuća koalicija ne postigne dogovor oko toga koga će kandidovati za ovu funkciju. S obzirom na stav Ise Mustafe o ovom pitanju, dogovora u koaliciji, barem za sada nema.

„Spreman sam da razgovaram o pitanju predsednika. Alijansa je jasno iznela svoj stav. Međutim, u ovim okolnostima izbori su rešenje. Ušli smo u izborni kalendar i nemamo drugo rešenje“, izjavio je večeras Ramuš Haradinaj za Kljan Kosova, prenosi Gazeta Express.

„U ovoj koaliciji imamo premijera. Ako u ovoj političkoj i parlamentarnoj konstelaciji ne uspemo da pronađemo rešenje i završimo na opštim izborima zbog neizbora predsednika, onda se otvaraju druge kombinacije, u zavisnosti od izbornog rezultata i mogućih koalicija“, istakao je.

Upitan da li bi prihvatio Vjosu Osmani kao sporazumnog kandidata za predsednika, Mustafa je kazao: „Ne. Nećemo pogrešiti dva puta“.

„Vjosu smo kandidovali za premijera sa dobrim namerama, sa takvim kao što smo stvorili koaliciju sa Samoopredeljenjem. Pokazalo se da su razlike preovladavale ovim namerama. Dobro je što se završilo na vreme, poput nestabilnog braka. Nemamo mnogo ljubavi prema kontaktima, ali nemamo ni mržnju“, zaključio je Mustafa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.