BLOG 232. dan epidemije: Na Kosovu „vikend mere“, u svetu „novi rekord“

Policijski čas u Kosovskoj Mitrovici
Foto: KoSSev

Usled višednevnog uvećanja broja inficiranih kosovska vlada juče je uvela nove – „vikend mere“ u borbi protiv koronavirsa. Svi biznisi, trgovine, rekreativni centri, supermarketi, ugostiteljski objekti, s izuzetkom pekara, malih radnji, benzinskih pumpi i apoteka, biće zatvoreni do ponedeljka u 5 ujutru. Pored strogih mera uvedene su i strože za sedam opština na Kosovu, koje su tokom vikenda stavljene u karantin. Ista mera primenjivaće se i za druge opštine koje usled povećanja broja novoinficiranih pređu u „crvenu zonu“ najavljeno je. Sa rastom broja novoinficiranih na Kosovu, ali i u celom regionu, novi rekord zabeležen je juče na globalnom nivou – čak 581.000 u 24 časa od čega je polovina registrovana u Evropi.

Zemaj upozorio na mogućnost novih mera

Kosovski ministar zdravlja upozorio je na mogužnost zatvaranja i drugih opština ukoliko nastavi da raste broj zaraženih.

Nove mere sinoć su uvedene kada je u pitanju zabrana ulaska i izlaska u Prištini, Kosovu Polju, Obiliću, Gnjilanu, Podujevu i Štimlju. 

Srbija 24 sata: Potvrđeno 2677 novoinficiranih, preminulo 9

Za poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 2.677 novih slučajeva infekcije virusom korona, 9 osoba je preminulo, a 77 pacijenata se nalazi na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština 24 sata: 491 novi slučaj, ponovo 12 preminulih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovan 491 novi slučaj zaraze koronavirusom, 12 osoba je preminulo, a 60 pacijenta je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje. Opširnije u posebnoj vesti.

VMA od marta primila 60.000 pacijenata

Centar hitne pomoći Vojnomedicinske akademije od marta do danas primio je 60.000 pacijenata, saopštilo je srpsko ministarstvo odbrane.

Centar za hitnu pomoć VMA primio je 60.000 pacijenata od marta kada je postao dežurna zdravstvena ustanova za lečenje svih nekovid pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Na dnevnom nivou pregleda se između 200 i 250 pacijenata, iako je predviđeni kapacitet za hitne prijeme oko 120 pacijenata, naveo je načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević.

VMA je na stacionarno lečenje od početka epidemije primio 18.000 pacijenata.

Vukosavljević je ukazao da VMA daje 99 odsto kadra u vojnoj bolnici „Karaburma“, a da je do sada ta bolnica zbrinula 1.000 pacijenata.

Slučaj korona pozitivne trudnice koja je izgubila bebu blizanca potresa javnost

Branko Gajić, suprug kovid pozitivne trudnice iz Beograda, koja je izgubila jednu bebu na porođaju, dok je druga na aparatima, govorio je po drugi put za N1 nakon što su iz GAK „Narodni front“ demantovali njegove prvobitne optužbe na račun lekara. Ponovo je opovrgao njihovu odbranu i nastavio sa optužbama, pozivajući ministra zdravlja i predsednika Srbije, kao i ostale institucije da se „pozabave ovim slučajem“.

Potom je za istu televiziju govorio ginekolog Dragan Kikanović koji je odbacio optužbe Branka Gajića, supruga Nataše Gajić, kojoj je jedna beba preminula tokom porođaja u GAK „Narodni front“, a druga bila na aparatima.

Kikanović je istakao da je uradio sve što je mogao, kao i da žali zbog tragičnog slučaja. On je ocenio tvrdnje Gajića kao „lažne“ i istakao da o celom slučaju postoji medicinska dokumentacija.

O tome gledajte u:

Kikanović: Neistinite optužbe Gajića, smrt bebe me potresla

Suprug trudnice: U GAK-u pokušavaju da se „operu“, informacije sada na kašičicu

Kovid-bolnica u Areni popunila preko dve trećine kapaciteta

U beogradskoj Areni se trenutno nalazi 360 pacijenata zaraženih korona virusom, a taj prostor ima mogućnost za zbrinjavanje još 150 njih, rekao je načelnik te privremene kovid-bolnice poptpukovnik Predrag Bogdanović, javlja Beta.

On je za TV Prva izjavio da je do sada kroz tu bolnicu u protekle dve nedelje prošlo 430 pacijenata, da je 20 njih otpušteno na kućno lečenje, a da je 50 zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačeno u druge zdravstvene centre.

„Poređenja radi, u odnosu na prošli put (kada je Arena bila kovid-bolnica), za dva meseca primili smo 440 bolesnika… Lakše pacijente smo morali da prebacimo na treću etažu, gde se nalazi tih 150 (slobodnih) mesta“, kaže Bogdanović.

On je dodao i da se u privremenoj bolnici u Areni dnevno obavi između 30 i 50 prijema novozaraženih.

U srpskim sredinama na KiM 50 novih slučajeva infekcije koronavirusom

U opštinama na KiM sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 117 testiranih uzoraka, broj novoobolelih je 50, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka. Preminulih nije bilo. Opširnije u posebnoj vesti.

Britanski naučnici testiraju aspirin kao mogući lek protiv koronavirusa

Aspirin, široko rasprostranjeni lek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testiraće se kao mogući lek protiv koronavirusa u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji, prenosi N1 pisanje Rojtersa.

To je odlučeno nakon što je potvrđeno da kod obolelih od koronavirusa preti stvaranje krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, a od ranije je poznato da aspirin može smanjiti rizik od stvaranja trombova.

Najmanje 2.000 nasumično odabranih pacijenata trebalo bi dnevno da prima 150 miligrama aspirina, uz svu ostalu standardnu terapiju.

Podaci o oporavku tih pacijenata uporediće se sa podacima najmanje 2.000 drugih pacijenata, koji će primati terapiju bez aspirina.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin i koktel antitela kompanije Regeneron, koji je korišćen u lečenju simptoma korona virusa kakve je imao američki predsednik Donald Tramp, prenosi ovaj medij.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.